Noi modificări în DEX: adio țigan, bun venit rom!

De aproape trei decenii Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) ne ajută să ne lămurim cu privire la semnificația cuvintelor din limba română. De la prima ediție din 1975 și până în prezent, definiția anumitor termeni a suferit o serie de modificări. Așa s-a întâmplat și în cazul celui mai recet tiraj al ediției cu numărul 3 a DEX-ului. Surse Mediafax informează că în noul tiraj au fost schimbate unele definiții ale cuvintelor și asta pentru că erau considerate jignitoare.

Noile modificări din DEX au la bază mai multe sesizări venite din partea unor organizații (comunitatea romă, comunitatea evreiască, Asociația Accept) iar Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării i-au determinat pe cei de la Academia Română și Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan să revizuiască definiția anumitor cuvinte, ce se consideră că ar aduce ofense anumitor persoane sau categorii sociale. Astfel, în noua ediție a DEX-ului au fost modificate definițiile mai multor termeni din aria sexualităţii. Spre exemplu, cuvântul iubire era definit ca sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus, iar în noul tiraj cuvântul este definit: sentiment de dragoste față de o persoană, precizare de sex opus fiind înlăturată. Termenul homosexual, care era definit înclinaţie patologică sau anormală, este explicat acum drept persoană care manifestă atracţie faţă de persoane de acelaşi sex. Cuvântul sodomie, care definea o relaţie sexuală anormală, este acum definit, conform Dicţionarului medical, ca practicarea coitului anal. Dacă până acum termenul exhibiţionism desemna o perversitate sexuală, astăzi el înseamnă: o deviaţie a comportamentului sexual.

O modificare importantă o reprezintă revizuirea a 30 de cuvinte care fac trimitere directă sau indirectă la comunitatea romilor. Dacă înainte în dreptul cuvântului țigan scria epitet dat unei persoane cu apucături rele, acum cuvântul înseamnă: epitet peiorativ dat unei persoane cu comportament necivilizat. Și definiţiea substantivului rom a fost modificată, ajungând la forma următoarea: termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuindu-se astfel denumirea de ţigan, fiind considerată peiorativă. Așadar, când vedem un rom pe stradă nu îl facem țigan, pentru că asta ar însemna că-l jignim, și s-ar putea să ne doară. Și nu mă refer la suflet, ci la portofel, pentru că o amendă pentru discriminare costă între 400 și 8.000 de lei.

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: