Sfântul Gheorghe LIKE’s „Ziua internațională a cărții”

Să încep articolul prin a transmite la mulți ani frumoși pentru toți cei care purtați numele și derivatele numelui Sfântului Gheorghe :). Pe lângă faptul că astăzi este o mare sărbătoare, vroiam să vă mai transmit o informație, pe care unii poate o știați deja și vă felicit pentru asta, alții poate o aflați acum: astăzi este Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului. Încă din 1995, UNESCO a declarat oficial ziua de 23 aprilie, zi dedicată cărților și culturii în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor.

De ce și cum s-a ales tocmai ziua de 23 aprilie? Răspunsul este bazat pe două ipoteze, ambele frumoase și demne de luat în calcul. Una ar fi că, potrivit unei  străvechi tradiţii catalane, în ziua de Sfântul Gheorghe îndrăgostiţii se întâlneau pentru a-şi oferi daruri. În acea perioada cavalerii ofereau doamnelor câte o floare, iar acestea în schimb, le dăruiau o carte. A doua ipoteză, ceva mai oficială, ar fi bazată pe coincidența creată în această zi, în care mai mulți coloși ai literaturii universale au trecut în neființă: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, poetul englez William Wordsworth, scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly și poetul englez Rupert Brooke.

În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, Ziua Internaţională a Cărţii este sărbătorită prin lecturi publice, expoziţii, dezbateri şi donaţii de cărţi. Și în orașul noastru, în decursul a mai multor ani, s-a ținut Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din Bibliotecile publice din judeţul Galaţi, prilej de a sărbători Ziua Bibliotecarului în România, care coincide la nivel internaţional cu Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor.  Anul acesta a existat o schimbare, conferința și evenimentele organizate au fost decalate din cauză că până pe 25 aprilie, câteva dintre filialele bibliotecii gălățene vor fi închise datorită întreruperii furnizării cu energiei electrice.

„Dăruieşte o carte – Ziua Mondială a Cărţii” este o iniţiativă elefant.ro, fiind realizată cu ajutorul partenerilor librăriei online şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Un comentariu

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: