Se poate face carieră și în România?

Am citit astăzi un articol în timp ce îmi savuram cafeaua, despre o tânără domnișoară care și-a lansat o carte și acum se bucură de un imens succes. Nimic prea deosebit până acum în această poveste, dar ceea ce mi-a atras atenția a fost atitudinea proaspetei debutante: nu a așteptat ca romanul ei să fie descoperit ca prin minune de vreo editură sau să i se acrediteze talentul doar prin simpla ei afirmație că a scris ceva. Și-a luat inima în dinți, a bătut la uși, a dat din coate până când cineva a citit-o și i-a dat ok-ul de rigoare. Majoritatea poveștilor de succes așa s-au conturat, prin voință și dorința de a demonstra că se poate. Basmele hollywood-iene în care totul se rezolvă fără prea mult efort sunt… la fel ca denumirea lor, basme!

Ar putea exista mai multe astfel de mărturii de succes și în România, dacă poporul nostru nu ar fi atât de fatalist și nu s-ar comporta ca o drama queen. Am auzit în nenumărate rânduri expresii de genul „țara tuturor imposibilităților, la noi nu se poate că vorba aia trăim în România, în alte țări se întâmplă asta și la noi nu” și tot așa. Nu vă gândiți că m-a apucat un patriotism subit, dar mă repugnă o astfel de atitudine cinică. Poate dacă am încerca mai mult să dăm jos „sfântul sistem al pilelor” și interviurile aranjate pe bază de nepotisme, poate dacă am pune osul la treabă să ne dăm nămolul din curtea din spate, atunci când sunt inundații,  și să nu așteptăm să vină statul cu ajutoare, lucrurile încet încet ar începe să meargă.

Consider că oamnii sunt forța motrică a unui sistem și în funcție de puterea lor, o societate merge într-un fel sau altul. Se spune că românii sunt inteligenți, descurcăreți, inventivi și talentați și eu sunt una dintre personale care susține această afirmație. Dacă scoatem lenea din ecuație și mai umblăm puțin la atitudinea sfidătoare colectivă, am putea vedea rezultate notabile. Ideea de bază este următoarea: se poate face carieră și în România! Greu, dar se poate.

Da avem nenumărate lacune ca țară și unele nu țin neapărat de noi ca indivizi, dar îmi sfidează logica când mă gândesc că alții pot și noi nu, de ce nu am putea la urma urmei? Am vizitat câteva țări europene și am realizat surprinsă că noi chiar avem cultură generală în comparație cu alte popoare și noi chiar ne putem adapta în nenumărate medii. Totul ține de perspectivă, pregătire profesională și abilitatea de a te înarma cu mult curaj. Vreau să întru în facultate și să aud studenți dornici de a intra în piața muncii  românești și să fie plătiți ca atare, vreau să nu mai aud povești de genul ea frumoasă el bogat, vreau să alegem oameni capabili să ne conducă și să avem de unde alege, vreau să zic cu fruntea sus că sunt româncă și că muncesc în România. Poate sunt prea naivă sau optimistă dar am încredere în generația actuală și în cele ce vor veni.  Am încredere că vor aduce o schimbare, că vor favoriza rapiditatea progresului și că după alți 20 de ani de acum încolo când tragem o linie să avem un bilanț cel puțin satisfăcător.

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

 1. Radița Tarachiu

  Draga mea, speranta moare ultima!!!! Multi romani isi doresc ceea ce spui tu aici, dar din pacate noi romanii nu suntem uniti!! Degeba o mana de oameni viseaza ca tine daca majoritatea s-a invatat ca trebuie sa asigure ziua de maine doar pentru familia ei si nimeni altcineva!!! Tot vad reclame la TV cu cereri de genul, doneaza 2 euro pentru nush ce cauza!!! Unii trimit, multi nu!!! Pentru ca romanul a devenit egoist, situatia economica l-a facut sa fie asa!!!Si se mai gandesc la faptul ca tot saracul trebuie sa doneze ca cei bogati , cu masini de fite si vile cat Casa Poporului nu au de unde!!!! Astia sunt romanii din ziua de azi!!! Eu zic sa te trezesti din somn si sa vezi si chiar sa incerci sa intelegi realitatea!!!! Si daca ai solutii, foarte bine , spune-le!!! De comentat, toti comentam si visam!!!

  • Sorina Micu

   Criza economica indusa poate… ca la noi efectul a fost cam ciudat. Discrepanta dintre bogati si saraci e tot mai mare iar calea de mijloc nu prea mai exista. Mi-am asumat nota mea de naivitate din articol si solutii exista, dar noi ca simpli indivizi din societate nu prea avem puterea de a le pune in practica….

   • Radița Tarachiu

    Corect!!! Nu poate ci sigur a fost indusa aceasta criza!!! Tocmai pentru a face o prapastie intre cei bogati si cei saraci si pentru a distruge pe cei neputinciosi!!De aceea fiecare da din coate si se descurca numai pentru el si nu il mai intereseaza de ceilalti!!! Tocmai de aceea romanul a devenit egoist si oricate solutii ar fi, pana cand romanul nu se trezeste la realitate si nu constientizeaza ca trebuie sa ii pese si de capra vecinului, aceste solutii nu pot fi puse in aplicare!!! Si eu mi-as dori sa traim intr-o tara care sa nu dea socoteala nimanui, care sa nu fie vanduta cu bucata, care sa nu aiba conducatorii pe care ii are ci unii care mor de gat cu dusmanii ei!! Dar din pacate poate doar
    copiii copiilor nostri vor avea parte de asta si , ai dreptate, doar cu ajutorul tinerilor de azi!!! Cu conditia sa nu fie educati la scolile actualilor politicieni!!!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: