Paştele, o altă scuză de a ne demonstra lăcomia

Sărbătorile pascale sunt celebrate peste tot în lumea creștină. Englezii, olandezii, argentinienii, brazilienii, organizează carnavaluri care marchează această sărbătoare încărcată de suflu divin. În Suedia, tinerii se biciuiesc cu nuiele de mesteacăn decorate şi împodobite, în amintirea suferinţelor prin care Iisus Hristos a trecut cu 2000 de ani în urmă. Grecii scot în Vinerea Mare catafalcul din altar şi îl poartă pe străzile oraşului, urmat de credincioşii cu lumânările aprinse.

Cum sărbătoreşte românul nostru Învierea Domnului? Ghiftuindu-se până ajunge la secţia Urgenţă a spitalelor! Hypermarketurile au vânzări record şi au buzunarele ticsite de bani pe seama românaşului, care în perioada Paştelui este bântuit de reminiscenţe ale experienţelor demult apuse. Perioada comunistă, când pentru o sticlă de lapte trebuia să stai la cozi de la 3 dimineaţa, iar mâncarea era la raţie, şi-a lăsat o urmă adâncă, marcată de o cicatrice extinsă pe conştiinţa noastră, a tuturor românilor. Însă chiar credem că aceasta se vor vindeca complet dacă mâncăm până la refuz, mai ales pe perioada sărbătorilor? Oricât de plictisitoare vi s-ar părea cifrele, nu pot să mă abţin şi să nu vă împărtăşesc că în 2011, în luna aprilie, s-au vândut 50 de milioane de ouă, 3 milioane de miei şi 7.5 milioane de cozonaci.

E adevărat că în Vechiul Testament mielul reprezenta jertfa adusă Lui Dumnezeu şi că până şi Iisus Hristos era denumit mielul Domnului, însă chiar e nevoie să ne transformăm în nişte mici ucigaşi în serie şi să sacrificăm 3 milioane? Cu aşa o cifră, cred că până şi Hitler ne-ar fi invidiat, cel puţin în perioada sărbătorilor pascale!

Conştienţi de nevoia cetăţeanului de pe plaiul mioritic de a mânca cu două mâini, iar în perioada sărbătorilor cu trei, reprezentanţii hypermarketurilor vin cu tot soiul de oferte. Promoţiile ne sufocă şi ne fac să ne lăsăm manipulaţi. Pleci de la cumpărături gândindu-te că ai făcut o adevărată afacere, când de fapt nu-ţi dai seama că ţi s-a vândut prin manipulare doar o iluzie la pachet şi din când în când şi nişte cancer, împachetat de asemenea, cu fundiţă roşie care te face să te gândeşti că ai primit şi-un bonus.

Mâncarea nu fuge nicăieri şi chiar dacă uneori suntem tentaţi să spunem că puterea ne fură hrana din farfurie, acest gând nu ar trebui să ne facă să devenim lacomi peste măsură. Clişeic, aşa cum ar suna, mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm. Încercaţi să luaţi în considerare uneori şi acest aspect!

Când mă gândesc la frenezia care se stârneşte în perioada sărbătorilor pascale, care într-o mare măsură este legată de îmbulzeala care se practică la cumpărături, îmi vine în minte un scenariu de film science fiction, care pentru noi, românii, probabil că ar fi un soi de glumă sadică. Un zâmbet sarcastic mi se culcuşeşte în colţurile gurii şi îmi imaginez cum ar fi ca undeva într-un viitor, fie el apropiat sau nu, să existe nişte pastile menite să înlocuiască hrana, suplinind astfel aportul de nutrienţi extras din alimente. Adio drob de miel, cozonac, ouă înroşite! Nu tu ceafă la grătar, sarmale…! Micul dejun ar consta într-o pastiluţă, prânzul şi cina de asemenea. De-a dreptul crud pentru unii dintre noi. Ce vorbă a americanului „adapt or die”? Pun pariu că în cazul în care un asemenea scenariu ar deveni realitate, românul nostru s-ar grăbi să mai facă un protest, în cazuri de forţă majoră, chiar două…

Reclame

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

 1. Buna constatare…ai completat bine la ultimul meu articol cu aceste date…dar ma intrebam cand citeam: tu nu mananci miel? Ca sa merg si mai mult cu aflarea adevarului in dragostea ta fata de animale o sa intreb: mananci carne? ( iar carne inseamna orice animal ucis, hacuit si preparat cu sosuri si mirodenii pentru a ascunde crima comisa ). E posibil ca Hitler sau Stalin sa fie invidiosi pe milioanele de miei sacrificate anual in lume cu ocazia Pastelui, dar sincer mi-ar place sa stiu ca ai facut aceasta remarca cu adevarat din dragoste de animale ( nu poti spune ca esti un iubitor de animale si participi la mitinguri anti eutanasiere a cainilor dar maninci pui sau porc) si nu doar de dragul senzationalului. In rest…e adevarat tot ce ai scris. Situatia e chiar mai grava decat s-a scris.

 2. razvan

  de ce oare tot ce face romanu e privit cu scepticism si ironie rautacioasa chiar de romani?! as avea un raspuns dar mi’as face prea multi „dusmani” in perioada asta plina de „smerenie” …

 3. Zamfir Niculae

  dar eu nu am vazut sarbatoare cel putin la romani sa spuna am sarbatorit prin suferinta plans pana la lesinatura:)))) indiferent ca e paste,craciun,sf andrei…

 4. Alex

  Sa dus dracului toata traditia asta , ne inarmam cu un motiv si il tratam superficial fara a constientiza , cu scuza ca asa e datina :)) … dar la final cu burta plina beat mort etc cum vrei sa ii spui omului dupa starea sa de ospat , transmitem cu putere Paste Fericit

 5. Paștele și Crăciunul – scuza de a te îmbăta ca porcul și de a uita cum te cheamă , pe motiv că te-ai bucurat pentru nașterea / învierea lui Isus/Iisus ( ambele acceptate de DOOM2 😀 )

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: