De ce nu ai voie sa te masturbezi in post?

Înainte să mă apuc de acest articol am dat un search pe Google să văd ce informații găsesc despre post. Am rămas oarecum surpinsă să văd că anumite lucruri nu prea coincid. Mai exact definiția din „taticul” DEX sună în felul următor: Interdicție de a mânca unele alimente (de origine animală) prescrisă credincioșilor de către biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului.  Pe de altă parte, pe site-urile de specialitate găsesc niște definiții care mai de care mai elaborate și formulate de așa natură, de parcă ai spune că citești un rezumat al unei lucrări științifice de la Oxford. Prin urmare dragi credincioși și evlavioși să țineți minte că postul este un mijloc de elevație sufletească, o cale de ajutorare a aproapelui din prisosul adunat prin renunțarea benevolă la consumarea îndreptățită a bunurilor, un mijloc de dominare a sufletului asupra patimilor trupești. Postul îl debarasează și-l ușurează pe creștin de toate ispitele, de balastul și povara uneltirilor celui viclean care aduc întunecare gândurilor și tulburare cugetelor. 

WTF?! Ce vrea să însemne asta oameni buni? Până și teoremele lui Pitagora par mai simple în comparație cu definiția de mai sus. La urma urmei ce înseamnă această perioadă de post? Din punctul meu de vedere e asemănătoare cu perioada de 8 martie sau Valentine’s Day. Dacă vă întrebați de ce fac această comparație, răspunsul e unul foarte simplu. Cum nu înțeleg de ce trebuie să existe o zi anume pentru a sărbători femeia sau dragostea dintre doi oameni, de ce trebuie să existe și o serie de zile prin care îți demonstrezi credința? Când iubești nu ai nevoie de o dată în calendar să faci persoana de lângă tine să se simtă specială.  La fel se întâmplă și dacă îți pui credința și speranța într-o anumită entitate, fie că ea se numește Buddha, Allah, Dumnezeu sau Iehova, câteva săptămâni pe an nefiind suficiente pentru exprimarea tuturor acelor trăiri. Adică ești mai credincios pe 25 decembrie, de exemplu, când e post și pe 26 nu mai ești atât de înfocat??!!

E trist că această perioadă de post este confundată mai degrabă cu o dietă. Păcatele, sau în fine ce este considerat a fi păcat, nu trebuie desăvârșite în nici o zi din an, nu numai într-o anumită perioadă de timp stabilită cu exactitate. În plus fiecare relgie este diferită în felul ei și ce fac unii, alții nu acceptă și viceversa. Prin urmare e păcat la ortodocși dacă mănânci carne de rață, dar la catolici nu e, fiindcă ei consideră că rața provine din ghindă!!! Îmi sfidează logica persoanele care susțin sus și tare că țin post, dar îi auzi înjurând în trafic, fac sex cu partenerul ca și până acum și își continuă stilul de viață obișnuit, iar simpla diferență o face lipsa cărnii și a lactatelor din dieta.

Nu vreau să jignesc în nici un fel nici o religie și nici un cult și îi respect sincer pe cei care fac totul ca la carte fiindcă așa vor și așa simt, nu că așa trebuie. Din câte îmi pot da seama, ipocrizia este interzisă peste tot în lume în sufletul preaevlavioșilor. Prefer să mă rog sau să aduc o mulțumire în suflet și în gând decât să mă mint că sunt capabilă de a „mă sacrifica” în numele religiei… un „sacrificiu” de fațadă evident!

Anunțuri

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

 1. Vasile Iuga

  Totul porneste de la evolutie. Un animal nu posteste niciodata , isi descarca tensiunea sexuala in orce loc , fara frica. Omul are ascuns in el primitivismul , il poate manifesta si in sensul dorit de dumneavoastra , dar e pacat sa nu tinem cont de niste reguli a bunului simt. Poate exista creator, poate te intreaba : De ce daca te-am facut om , te comporti ca un animal. Totusi este o cadere in gol de pe cel mai inalt ” munte „a civilizatiei constiente , ce trece poate si mai jos de maimuta.

 2. Dan Tanase (Mene)

  Heh, mi-o placut ce ai scris si tare ma bucur ca „ne” inmultim cei cu asemenea idei. Inseamna ca la raportul global chiar intr-adevar a inceput Marea Schimbare :)). Sunt cei care d.p.d.v. „evlavios”, al gandurilor bune si alte zambete si bucurii si chiar si in privinta mancarii, mai ca „postesc” tot timpul anului. Sunt cei plini de „energie” care care in jurul lor se intampla lucruri faine si parca lucrurile isi gasesc un rost. N-avem nevoie de zile „consacrate’ sa fim mai infocati. E fain sa traiesti fiecare zi ca si cum e ultima, e fain sa zambesti in fiecare zi, e fain sa razi in fiecare zi si sa ai ganduri bune. Pentru ei fiecare zi inseamna Paste, sau Sf. Valentin / Dragobete, sau Craciunul sau Sanzienile sau orice alta ideie de acest gen. Dar acest nivel il atingi doar dincolo de o anumita varsta si in urma a foarte multe experiente acumulate personal sau vazute.:))) In afara de „miezului’ gandurilor tale aduse in discutie, de fapt, absolut NIMIC nu trebuie considerat pacat. Pacat este cuvantul inventat de cei blocati la un anumit nivel al intelegerii vietii inconjuratoare si al sinelui uman. Biblia este doar un prag de protectie pentru cei care au trecut bariera si de indrumare relativa pentru cei carora le place sa contempleze bariera 😉

 3. Stamate Marian

  Sunt mai multe unghiuri din care poti privi aceasta perioada . Definitiile sunt doar pentru a avea un punct de pornire . durata postului depinde cat de importanta sarbatoarea. De pilda de Pasti avem cea mai lunga perioada .. pentru a exemplifica drumul si chinurile prin care a trecut Iisus Hristos . Aici includem judecata de catre Pillat si ne ducem pana la ziua Rastagnirii . Restrictia de la anumite lucruri , sau de la anumite mancaruri se refera la suferintele suportate de Mantuitor ; care in cazut Lui au fost obligate .. iar la credinciosi avem posibilitatea de alege daca tinem sau nu acest post. Aceasta perioada nu cred ca e considerata o dieta pentru ca e doar o maniera de a arata respect , multumire pentru Iisus sau ceilalti sfinti care si-au dat viata pentru oameni si care au renuntat la viata lor personala pentru a se dedica tuturor si de ai invata cuv Domnului .

  • Sorina Micu

   Sunt total de acord cu dumneavoastra domnule Stamate. Eu doar am tratat acest subiect din unghiul persoanelor care tin post de fatada si uneori nici macar nu stiu prea bine ce semnifica el. Am precizat ca respect din tot sufletul oamenii care cunosc intradevar sensul acestui sacrificiu.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: