Toamna se numără taxele la facultate

Liceenii din ultimul an care s-au gândit deja ce facultate vor să urmeze ar trebuie să se pună serios cu burta pe carte. Asta pentru că, în cazul în care nu vor putea obține un loc la buget, viitorii studenți vor trebui să plătească mai mulți bani pentru taxa de studiu la o facultate de stat, aproape dublu fața de taxa de până acum.

În prezent, cele mai mari taxe sunt la Universitatea de Vest din Timișoara, unde în funcție de profil taxa ajunge până la 10.000 de lei pe an, iar cele mai mici taxe le are Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași, unde taxa de studiu începe de la 1.600 de lei pe an. Dar se pare că lucrurile se vor schimba pentru că Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului a mărit finanțarea pentru fiecare student de la 2100 de lei, cât era până acum, la 4.000 de lei. Cătălin Baba, Ministrul Educației, a arătat că, dacă statul finanțează cu această sumă un student, tot atât ar trebui să fie și taxele la universități, iar asta înseamnă că instuțiile ar putea mari taxele începând cu anul universitar 2012-2013.

Mă tem că această decizie nu va avea un impact pozitiv pentru învățământul de stat superior și asta pentru că va determina o reducere a numărului studenților. Mai ales că începând cu acest an în admiterea la facultatea nu se mai lua în considerarea media multianuală din liceu, ci se va reintroduce examenul de admitere sau se va lua în considerare doar rezultatul de la examenul de bacalaureat. Așadar, dacă nu vor reuși să ocupe un loc subvenționat de stat, nu știu câți tineri vor avea posibilitatea să plătească un loc la taxă, mai ales că veniturile părinților sunt foarte mici. După ce în 2009, un studiu a demonstrat ca 15% dintre studenți renunță la studii din cauza problemelor financiare, dat fiind noul context, și mai mulți își vor abandona studiile. Iar dacă totuși vor alege să plătească o taxă pentru a urma cursurile unei instituții superioare de învățământ, cu siguranță o vor face în cadrul uneia private, unde taxa a rămas aceeași.

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: