5 aprilie – Ziua Automobilistului

Surpriză! Acest articol nu este scris de Andrei Roman 🙂 Nu mă pricep deloc la mașini, nu am nici măcar permis de conducere, dar mă pregătesc sufletește să-l iau cât de curând, și totuși m-am gândit să scriu despre asta, pentru că sunt milioane de șoferi în România dar puțini știu că astăzi se sărbătorește în țara noastră Ziua Automobilistului. Iar ca să vă surprind și mai mult, anul acesta se împlinesc 108 ani de când românii au o asemenea sărbătoare.

Sărbătoarea își are originile la începutul secolului XX, când la data de 5 aprilie 1904, la inițiativa pilotului George Valentin Bibescu, în salonul de onoare al Hotelului Boulevard din București (clădire existentă și în prezent), un grup de automobiliști, constituiți în Adunarea Generală, a hotărât și a semnat actul de înființare a primei asociații a automobiliștilor din țara noastră: Automobil Clubul Român. Tot atunci ziua de 5 aprilie a fost desemnată Ziua Automobilistului. România se afla printre primele 10 țări din Europa și printre primele 14 pe plan mondial care și-au constituit un club auto. Câteva luni mai târziu, în septembrie 1904 are loc prima cursă de automobile din Romania organizată de ACR pe traseul București – Giurgiu – București (120 km), țara noastră fiind printre primele 6 țări din lume care au organizat concursuri auto, dupa Franța, SUA, Germania, Italia și Austria.

Și dacă tot azi îi sărbătorim pe automobiliști, aflați că România este una din primele țări care au introdus, înainte de sfârșitul veacului al XIX-lea, automobilele în circulație. Primul automobil care a apărut pe străzile românești, în martie 1898, se numea trăsura-mobil și a fost adus în capitală de Dr. Thomas Tomescu. Acesta l-a achiziționat de la prima expoziție de automobile care s-a ținut la Londra, în 1896. De atunci și până în prezent lucrurile au evoluat atât de mult încât dacă acum mai bine de 100 de ani, mașina era un lux, acum a devenit o necesitate pentru unii, considerându-o la fel de indispensabilă ca un telefon mobil, iar pentru alții un moft, dar nu cred că e momentul să fiu răutăcioasă.

Astăzi se organizează în țară diverse competiții cu autovehicule cât și activități de educare rutieră. Și fiindă e Ziua Automobilistului, le urez tuturor conducătorilor auto și drumarilor, pentru că și cei care se ocupă de administrarea drumurilor (chiar dacă probabil la ei acum se lucrează) ceea ce se urează unor șoferi: călătorii cât mai plăcute și lipsite de incidente!

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Un comentariu

  1. Detaliile istorice chiar nu le stiam.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: