Previziuni economice, Africa de Est și Louis Vuitton

Pe Terra funcționează legea compensației, de la cele mai mici vietăți la oamenii la costum. În așa fel încât să existe bogăția, opulența și luxul trebuie să existe implicit și exploatarea celor săraci. Dacă la începuturile umanității, cele mai puternice imperii erau ridicate pe baza cuceririi celor mai slabi și prin atriburirea tuturor beneficiilor aferente, acum se practică falimentul. Fenomenul în cauză este instalat prin tăieri de salarii, prin diminuarea sumelor alocate pentru educaţie şi sănătate (prostimea nu trebuie să fie cultă şi sănătoasă) şi prin creşterea taxelor şi impozitelor. Toate aceste măsuri lovesc în păturile cele mai de jos ale societăţii.

Ne întrebăm de ce Estul Africii se confruntă cu cea mai mare criză umanitară din ultimii 60 de ani? Păi cum să nu o facă dacă prețul alimentelor din Kenya a crescut cu 25%, în Etiopia cu 27%, al porumbului (produs de bază în aceste două țări) cu 58%, respectiv cu 117%, iar în Somalia, prețul sorgului roșu, cereală viatala pentru populația somaleza, a crescut cu 240%. Și ne mai întrebăm cum de au ajuns în această situație… Dacă luăm strict cazul Estului Africii, foametea afectează în mai multe forme, nu numai la nivelul organismului, devenind astfel declanșatorul mai multor factori sociali. Copiii au devenit vulnerabili la boli precum malaria, nu mai merg la școală fiind nevoiți să meargă în căutarea de alimente și apă sau să meargă cu animalele în căutarea de pășuni, comunitățile migrează în căutare hranei către locuri îndepărtate ceea ce duce la suprapopularea taberelor de refugiați, unde resursele de apă și alimente sunt limitate. Dacă ne gândim doar la țările în curs de dezvoltare unde situația nu ar fi atât de gravă, dar discrepanța dintre săraci și bogați există, la fel există și repercusiuni asupra bunăstării societății. Tinerii care văd cムnu au niciun viitor se simt defavorizați, sunt cooptați în bande organizate, o apucă pe căi greșite cu droguri, alcool, vandalism, iar în cel mai fericit caz pleacă din țară.

În momentul de față există 63,000 de persoane cu o avere de peste 100 milioane de dolari, în lumea întreagă, iar până în 2016, numărul persoanelor cu avere mai mare de 100 milioane de dolari va creşte cu 37% la nivel mondial, la 83.000, informează în ultimul raport The Ledbury Research.

Am citit un punct de vedere foarte bine pus la punct al Prof. dr. Gheţău Gh. Florin, în care aduce argumente pertinente și realiste și care vine ca o completare perfectă a celor spuse mai sus: Pentru ca nababii planetei să trăiască în lux sunt necesare războaiele din Irak şi Afganistan, muncitorii filipinezi, chinezi sau români plătiţi cu te miri ce, guverne incapabile şi corupte (de preferat dictatoriale) ş.a.m.d. Criza economică globală a pornit din Statele Unite ale Americii, dar cei care plătesc nota sunt săracii de pretutindeni. Ei îngroaşă consistentul torent al celor şomeri, fără adăpost, fără hrană etc. Dovada cea mai clară în sprijinul ideii că bogăţia are la bază sărăcia celor mulţi este moda marilor corporaţii de a reloca fabrici în cele mai sărace colţuri ale planetei unde mâna de lucru este numeroasă şi ieftină şi statul nu-i prea poartă de grijă. Toţi săracii planetei plătesc pentru libertinajul de pe Wall Street.

Decalajul dintre săraci şi bogaţi s-a adâncit cel mai mult în SUA, Germania, Finlanda, Israel, Luxemburg şi Noua Zeelandă, deşi este foarte mare şi în Mexic şi Chile, ţările mai sărace ale OCDE. Cu toate astea, conform unui studiu al profesorului universitar Danny Quah de la London School of Economics, în 2050 lucrurile vor sta puțin diferit. Primele 5 locuri în topul marilor puteri nu va mai fi ocupat de SUA, China, Japonia, India și Germania, ci de India, China, SUA, Indonesia și Brazilia. Vom vedea până atunci dacă previziunile vor fi adevărate sau vom avea parte de alte surprize.

Anunțuri

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: