Ion Caramitru răsplătit pentru întreaga sa carieră cu o stea pe Aleea Celebrităților

La vârsta de 70 de ani, după aproape jumătate de secol de carieră, Ion Caramitru a fost resplătit pentru întreaga sa activitate și pentru constribuția sa adusă teatrului românesc cu o stea pe Alee Celebrităților din Piața Timpului din București. Pe lângă această distincție, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a înmânat acestuia Placheta Bucureștiului în semn de respect şi de apreciere pentru activitatea domniei sale. Steaua primită de actor va sta acum la loc de cinste, alături de alte mari legende ale teatrului românesc care își au numele pe Aleea Celebrităților precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern sau Stela Popescu.

Născut pe 9 martie 1942 în București, Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” şi a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în piesa Eminescu de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a şi deţinut în perioada 1990-1993. Între anii 1996 şi 2000 a fost ministrul Culturii. În prezent Ion Caramitru deține funcția de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi din 2005 cea de director al Teatrului Naţional Bucureşti.

În aproape 50 de ani de strălucită carieră, Ion Caramitru a însuflețit zeci de personaje în film și teatru și are o vastă activitate de regizor de teatru, operă și musical. Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw sau Alfred de Musset. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru este şi un foarte apreciat actor de film. A jucat în peste 30 de filme printre care: Pădurea spânzuraţilor, film premiat la Cannes în 1965 pentru regie (Liviu Ciulei), Iarba verde de acasă în regia lui Stere Gulea (1978), Ecaterina Teodoroiu, regia Dinu Cocea. Pe lângă acestea publicul îl ține minte şi pentru rolul profesorului de filozofie Socrate din îndrăgita serie Liceenii. Talentul său a fost remarcat și de producătorii din străinătate, interpretând roluri în filme precum Kafka (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, Mission: Impossible, regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din Amen (2002), regia Costa Gavras.

De-a lungul timpului Caramitru a fost premiat cu numeroase dinstinții printre care: Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce primit în anul 2000, Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, decorat în 1995 chiar de către Regina Elisabeta a-II-a, Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor – Franța 1997, dar după cum actorul spunea într-un interviu: până la urmă, un bărbat este cavaler oriunde.

În decursul carierei sale strălucitoare sub lumina reflectoarelor, Ion Caramitru l-a jucat memorabil pe eroul lui Shakespeare, Hamlet, și tocmai interpretarea acestui personaj i-a determinat pe cei de la The Times să-l includă într-un top 5 al celor mai buni interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile.

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: