Gala Premiilor Gopo 2012 și-a desemnat laureații

Aseară la Platinum Business & Convention Center din Bucureşti peste 500 de persoane din domeniul cinematografic, personalități din media sau domeniul cultural, dar și vedete și personaje mondene au fost prezente la cea de-a 6 ediție a ceremoniei de decernare a premiilor Gopo. Maestru de ceremonii a fost Andi Moisescu, iar premiile Gopo sunt considerate pentru industria filmului românesc a fi echivalentul Oscarurilor americane.

Juriul format din critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică precum regizorul Florin Şerban, actriţa Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsans sau Andrei Rus au decis nominalizările, iar peste 400 de de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au votat câştigătorii trofeelor Gopo din acest an.

Marele câștigător al galei a fost lungmetrajul Aurora, în regia lui Cristi Puiu. Nominalizat la 10 categorii, filmul a câștigat cel mai râvnit trofeu, acela pentru cel mai bun film. Cristi Puiu și-a ajudecat premiul pentru cel mai bun regizor, iar filmul a mai câștigat și premiul pentru cel mai bun scenariu. Aurora este un film despre mecanismul crimei la fel de bine cum poate fi un film despre neputința și disperarea unui om care nu are nimic de pierdut și care își permite astfel să facă tot ceea ce un om obișnuit nu ar avea curajul. Filmul ce și-a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes la secțiunea Un certain regard, aduce o noutate pentru fanii lui Cristi Puiu, care îl pot vedea acum în postura de actor, intrând în pielea personajului principal, Viorel, un bărbat divorţat, care pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme.

Lungmetrajul Periferic, filmul cu cele mai multe nominalizări, 12 mai exact, regizat de Bogdan George Apetri, a câştigat cinci trofee Gopo, printre care cele pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Ana Ularu, cea mai bună actriţă în rol secundar – Ioana Flora şi cel mai bun film de debut.

Bogdan Dumitrache a plecat acasă cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii.

Marele perdant al serii a fost filmul Loverboy. Filmul regizat de Cătălin Mitulescu nu a câştigat niciun trofeu Gopo, în ciuda faptului că a fost nominalizat la 9 categorii de premii.

Premiul publicului – pentru filmul cu cel mai mare succes în box office-ul românesc a fost acordat filmului Naşa, regizat de Jesus del Cerro și Virgil Nicolaescu. Filmul ce îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur și pe actrița de origine americană Whitney Anderson a adunat în sălile de cinematograf 26.765 de spectatori.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez a fost recompensată cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Supranumită doamna comediei românești, în cei 60 de ani de carieră actrița a jucat în peste 25 de filme și a interpretat şi pe scenele marilor teatre din Capitală: Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional, Teatrul de Comedie, remarcându-se în piese precum Coana Chiriţa, Romeo şi Julieta, Cumetrele, Mamouret, Dimineaţă pierdută. O figură legendară a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez a rămas în amintirea unei generaţii întregi prin rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii.

Lista completă a câștigătorilor premiilor Gopo, ediția 2012, o puteți găsi pe www.premiilegopo.ro

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: