Autismul – boala care fură copilăria

Ieri am văzut în cadrul unei emisiuni TV un lucru care m-a întristat și m-a impresionat în aceiași măsură: am văzut drama unei familii care încerca să strângă o sumă de bani pentru a-i putea asigura copilului lor, bolnav de autism, tratamentul necesar pentru a se vindeca. Mama copilului povestea cum atunci când a fost la medic cu copilul ei pentru a fi diagnosticat, medicul i-a spus copilului să o arate pe mami, însă micuțul nu a știut spre cine să arate. Oare câtă durere există în sufletul unei mame să nu fie recunoscută de propriul ei copil? Cum e să îți iubești copilul cu toată ființa ta, să te sacrifici pe tine pentru ca el să aibă tot ce-și dorește, și totuși, să te trezești că copilul tău nu știe cine ești. Nu cred că ne putem măcar imagina prin ce trece zi de zi acea familie sau multe altele care se confruntă cu această boală.

Dar ce este de fapt autismul? Autismul reprezintă o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalităţi de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice. Persoanele cu autism pot avea o gamă largă de simptome comportamentale care includ hiperactivitatea, reducerea volumului atenţiei, impulsivitatea, agresivitatea, comportamente auto-agresive (lovitul cu capul ori muşcatul degetelor), accesele de furie (în special la copiii mici), răspunsuri neobişnuite la stimuli senzoriali (un prag ridicat la durere, reacţii exagerate la lumină sau la mirosuri, fascinaţie pentru anumiţi stimuli), tulburări de somn, anomalii ale dispoziţiei sau afectului (râs sau plâns fără un motiv evident, absenţa evidentă a reacţiei emoţionale). Această boală apare între 15 luni și 3 ani iar copiii afectați de autism manifestă deficiențe de socializare, vorbesc sau se exprimă foarte greu și au comportamente repetitive și stereotipe. Uneori există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobândite. Potrivit statisticilor internaționale, realizate începând cu anii ’90, 1 din 166 de copii este afectat de autism.

Dar nu doar copiii suferă de pe urma acestei boli, ci și părinții în egală măsură. Dupa diagnostic, părinții trec prin diferite stări, de la șoc și tristețe la depresie și negare, dar în cele din urmă acceptă verdictul medicului și luptă pentru a-și salva copilul. Stresul din familiile cu autism foarte mare. Estimările arată că 4 din 5 familii divorțează din cauza problemelor generate de îngrijirea unui copil cu autism.

Dacă boala este depistată din timp un copil autist poate fi recuperat.  Terapia ABA (analiza comportamentală aplicată) are cele mai mare şanse de reuşită, până la 47% din cazuri recuperare aproape totală, iar în alte cazuri s-au înregistrat progrese semnificative. Terapia este recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă, însă este o terapie foarte costisitoare, tratamentul costând între 1000 – 2000 euro pe lună, în funcţie de prezenţa unui consultant acreditat internaţional în proces, de numărul orelor de lucru pe zi, nevoile copilului etc. Din păcate, marea majoritatea a familiilor care luptă cu această boală nu își pot permite să plătească un asemenea tratament.

În România există foarte puţini specialiști care pot depista un copil care suferă de autism și sunt foarte puţine centre de recuperare la care părinţii pot apela. Mai trist este însă faptul că micuții, care după criteriile generale medico-psihosociale de identificare şi încadrare a copiilor (0-18 ani) cu deficienţe şi handicap (dizabilităţi) sunt diagnosticaţi cu autism, sunt încadrați în categoria Tulburări psihice şi nu neurologice/neurobiologice, iar la maturitate sunt încadraţi tot la Afecţiuni psihice, de această dată la Psihoze. Iar autismul nu este o boală psihică!

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

  1. Aduc in discutie un altfel de autism, cel indus.
    Tot mai multi copii cresc singuri, motiv pentru care se aud doar pe ei.
    Integrarea intr-un colectiv este anevoioasa , iar parintii nu inteleg efectul propriei lor greseli.

  2. incaunipocrit

    Reblogged this on ATA MOTEK.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: