Interviu cu Silvia Dumitrache – inițiatoarea proiectului „Te iubește mama”

Ela Moineagu: Doamna Silvia Dumitrache, în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că ați acceptat acest interviu. Puțini sunt cei care, în momentul de față, se implică în proiecte sau campanii care nu aduc un privilegiu politic sau notorietate în rândul oamenilor politici. Despre dumneavoastră nu cunosc multe lucruri, dar activitățile non-profit pe care le inițiați și coordonați pot spune că m-au impresionat. Știți că există oameni ca și dumneavoastră de altfel care, din suflet pentru alte suflete și prin muncă titanică, încearcă să ajute și să sprijine și încearcă să găsească soluții pentru cei care aproape că au pierdut orice urmă de speranță. Aici nu mă refer doar la Proiectul „Te iubește mama”, ci și la munca pe care o desfășurați în cadrul Asociației italiene non-profit Associazione delle Donne Romene în Italia – A.D.R.I.   Întrucât aceasta este prima noastră discuție oficială, vă felicit și vă sunt recunoscătoare pentru că ne-ați acordat șansa, și spun asta din partea Imagine & Brand, să luăm parte și să susținem acest proiect alături de dumneavoastră. Deoarece Silvia Dumitrache înseamnă pentru unii dintre noi o speranța, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră:

Silvia Dumitrache: Vă mulțumesc pentru susținere, pentru implicare și pentru ocazia pe care mi-o oferiți de a prezenta o parte din activitatea noastră cititorilor și publicului Dumneavoastră. Este important ca românii din țara și cei din străinătate să-și cunoască problemele, activitățile, aspirațiile și să rămână uniți în împlinirea acestora. Am lucrat în ALA Milano Onlus mai mult de 3 ani. Pe lângă munca de secretariat, mă ocupam cu redactarea unui Buletin de oferte de lucru și colaboram la „Sportello lavoro”, un serviciu care era pus la dispoziția persoanelor în căutare de muncă. Străinii și italienii care ni se adresau purtau cu sine nu numai solicitări legate de posturi de lucru, ci și motivațiile care îi aduceau la noi sau/și solicitări de intervenții de tip social sau psihologic. Se pare că în orice țară te-ai afla, zicală conform căreia „un necaz nu vine niciodată singur” funcționează la fel. Așa se face că veneam des în contact și cu români, mai cu seamă cu românce tinere care aveau nevoie să muncească, marea majoritate dintre ele pentru a-și întreține familia și să le ofere copiilor posibilitatea de a urma o facultate, din dorința de a le spori șansele unei vieți mai bune decât au avut ele în România.

EM: De când locuiți în Italia?

SD: Sunt deja 9 ani… poate chiar mai bine de când mă aflu în Italia.

EM: În ce oraș al Italiei sunteți în momentul de față?

SD: Locuiesc la Milano.

EM: Aveți idee să ne spuneți o cifră privind românii care, în momentul de față, locuiesc temporar sau permanent în Italia și muncesc acolo?

SD: Oficial, în Italia sunt mai mult de 1.200.000 de români, dintre care mai mult de 130.000 de femei cam la 40 de ani ce muncesc în nordul țării. Cifrele exacte nu se cunosc dar vă pot comunica doar datele oficiale.

EM: Dumneavoastră aveți copii sau prieteni români în Italia care muncesc pentru a le oferi un nivel de trai mai ridicat copiilor lor rămăși în România?

SD: Fiul meu este la liceu; nu puțini sunt cunoscuții mei care muncesc în Italia pentru a-și întreține famiile din România.

EM: Cât de des își poate vedea un părinte plecat la muncă în Italia copilul sau copiii rămăși în România?

SD: Românii norocoși merg acasă de două ori pe an: de Crăciun și în vacanța de vară. De Crăciun, să fie împreună cu restul familiei, în timpul verii pentru a-și mai repara sănătatea. Dar multe sunt femeile care pot pleca `pentru puțin timp vara sau deloc pentru că îngrijesc persoane în vârstă care nu pot fi lăsate singure. Ele au posibilitatea unei vacanțe doar când copiii celor pe care îi îngrijesc au concediu. Asta se petrece de regulă în timpul verii. Așa se face că „badantele” noastre, foarte apreciate și căutate, de altfel, pot fugi un pic acasă la copiii și la bătrânii lor din România.

EM: Știm cu toții, mai ales cei cu rude plecate în străinătate, că nu ne permitem să îi sunăm zilnic sau să îi vizităm lunar pentru că atât telefonia cât și transportul costă suficient de mult încât nici un om cu nivel mediu de trăi sau puțin peste, nu își poate permite. Spuneți-ne cum poate Proiectul „Te iubește mama” să vină în ajutorul acestor familii plecate să muncească în Italia și pe copii lor rămăși în România?

SD: „Te iubește mama!” își propune facilitarea comunicării audio-vizuale gratuite prin Skype – de la bibliotecile publice din cadrul Programului Național Biblionet – între copiii rămași în România și părinții acestora, aflați la muncă în Italia. Scopul principal este acela de a preveni și diminua numărul de ucideri, sinucideri și cazuri sociale în rândul copiilor rămăși în România, cărora deja italienii le-au dat un nume: „orfani bianchi”. Sunt peste un milion copiii care au cel puțin un părinte care lucrează în străinătate. Conform datelor și informațiilor publicate de UNICEF și de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copiii – FONCP, 15% dintre familiile din România au cel puțin un membru plecat la muncă în afara granițelor țării. Dacă tatăl este plecat în străinătate, în 21 la sută din cazuri copiii nu îl văd între doi sau patru ani, iar 28 la sută pentru perioade mai lungi. Printre aceștia se află și copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, vârstă foarte vulnerabilă.

Copiii se pot prezenta în bibliotecă, de regulă în urma unei programări stabilite cu mama/tata sau părinții aflați la muncă în străinătate, într-un spațiu și timp dedicate lor, de multe ori sub observația discretă, ocrotitoare, mămoasă chiar a bibliotecarei-gazdă. Sunt multe bibliotecile deschise și duminică, atunci când și părinții își pot „vedea” copiii și nu numai auzi la telefon. Contactul vizual, petrecerea unui timp mai îndelungat împreună, cu posibilitatea de a-și ajută copiii la teme, de pildă, menținerea raporturilor firești și comunicarea sunt importante pentru părinți și vitale pentru copii. Copiii se pot bucura de afecțiunea care îi crește bine și echilibrați sufletește, pentru că numai banul nu este de-ajuns. Dragostea este cea care ne aduce zâmbetul pe față și ne dă puterea de a merge mai departe.

Acordarea unui sprijinul psihologic atât copiilor, cât și mamelor/părinților aflați departe de familie și de țara de origine este important și necesar… Încă din 2005 în mediul medical internațional se folosește diagnosticul de „Sindromul Italia” – o formă de depresie profundă, insidiosa, care pune sănătatea în pericol, de multe ori chiar viața.

 EM: Ce v-a determinat să inițiați acest proiect?

 SD: Vă spuneam că în 2010 încă lucram într-o organizație non-guvernamentală unde veneau și persoane în căutare de lucru, italieni dar și mulți români. Mai cu seamă românce tinere, cu copiii rămăși acasă. Faptul că vorbeam în română le determină, probabil, să se deschidă mai mult, să se confeseze, să-și plângă necazurile. Mai cu seamă despre durerea despărțirii de familie, de copiii rămăși în România în grija bunicilor, mătușilor, unchilor, vecinilor… Sunt cazuri în copiii se cresc unii pe alții.

Tot atunci a fost difuzat la postul de televiziune Rai3 un documentar cutremurător , „A casa da soli”: povestea dramatică a trei copii care și-au pus capăt zilelor de dorul mamei plecate la muncă în străinătate, documentar realizat de Sorin Manu în regia lui Ionuț Carpatorea (http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-28da1b8b-7484-4d53-bc73-419e129e68a9.html Am început să caut soluții, în fața unui asemenea fenomen dramatic cu o explozie de suferință nu poți rămâne indiferent. Simțeam nevoia să fac ceva. Mi-am pus la bătaie întregul bagaj de cunoștințe și timpul liber.

După vreo două luni am creat o cauza pe Facebook, „Te iubește mama!” – o inițiativă de proiect care promovează susținerea comunicării audio-vizuale gratuite de la biblioteci între membrii de familie aflați la muncă în Italia și copiii rămăși în România, pentru a preveni și diminua numărul mereu crescând de sinucideri, ucideri și cazuri sociale în rândul copiilor rămăși acasă (http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama)

Am pornit cu 3 susținători: sora mea, Daniela Drăghici, un prieten din copilărie și cu mine; astăzi suntem mai mult de 7.700 susținători în rețeaua de socializare Facebook care ne este un fel de sediu, altul neavând deocamdată, și unde ne desfășurăm mare parte din activitate. Am înființat, de asemenea, și Associazione delle Donne Romene în Italia – A.D.R.I. (http://dumitrachesilvia.wordpress.com/) și încercam să ne organizăm mai bine pentru a fi mai eficienți (www.teiubestemama.it)

EM: Acum cât timp ați prezentat pentru prima oară acest proiect publicului și prin ce metode l-ați promovat?

SD: Datorită susținerii primite din partea Programului Biblionet/Fundația IREX România, condus de Paul-Andre Baran, și datorită implicării Asociației Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România (ANBPR – http://www.anbpr.org.ro/), am reușit implementarea Proiectului „Te iubește mama!” în peste 150 de biblioteci care au aderat la acest program, și care oferă spațiu comunicării audio-vizuale între copii și părinți de 3 ori pe săptămâna, câte 4 ore. („Every Romanian Digital: inspiring tales from Paul-Andre Baran” – http://blogs.ec.europa.eu/neelie-kroes/digital-champion-romania/).

Dacă în România acest serviciu deja funcționează prin bibliotecile din cadrul Programului Biblionet (www.biblionet.ro), ne străduim să identificăm soluții ca și în Italia mămicile/tăticii/părinții să poată avea acces la internet și la webcam în bibliotecă. În acest mod, s-ar menține legăturile minime firești, vitale, necesare din familie, reducându-se riscul traumelor și contribuind la prevenirea unor situații de risc.

EM: Ce reacție a avut mass-media (inclusiv new media) vizavi de acest proiect? Televiziunile, posturile radio, presa scrisă, mediul online și-au exprimat dorința de implicare sau alte dorințe ce manifestau interes față de acest proiect?

SD: Despre Proiectul „Te iubește mama” s-a vorbit și se vorbește prin toate mijloacele de comunicare, ,mass-media este receptivă la problema copiilor cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate, un exemplu recent este interviul la „Radio Scarp” Milano – http://www.youtube.com/watch?v=mZiBuB1vkbE cu subtirare in română. http://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/category/revista-preseiro/

EM: Dintre susținătorii proiectului „Te iubește mama” îmi puteți enumera pe cei care vă susțin în Italia și pe cei care vă susțin în România? Ce înseamnă susținerea lor?

SD: În primul rând trebuie să precizez că avem peste 7.700 de susținători, acolo unde a început totul la cauza de pe facebook „Te iubește mama” http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama.

Cum am precizat mai sus, în România avem printre parteneri și susținători Asociația Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România (ANBPR – http://www.anbpr.org.ro/), fundația IREX România.

În Italia doar de foarte curând, după mai bine de un an de diverse solicitări, sperăm într-o colaborare cu Primăria din Milano și cu Associazione Italiana Biblioteche (AIB), prin președintele acesteia, dott.Stefano Parise. Este în faza de derulare încheierea de parteneriate între asociațiile românești din Italia pentru a crea o rețea în conexiune cu cea din România.

Susținerea tuturor înseamnă mult, căci orice sprijin de orice fel este bine venit.

Orice contribuţie: membrii, susţinători, donatori chiar şi cu puţin, persoane cu idei şi dornice sa facă ceva…. se pot face multe, fiecare punând puţin, dar din suflet şi cu suflet.

EM: A existat o lansare oficială în România a proiectului „Te iubește mama”? Dacă nu, când se va lansa acest proiect în România? Ne puteți da câteva detalii despre lansare?

SD: Proiectul a fost prezentat deja în România:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6iwBtxT-xLs

http://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/2011/11/21/festivalul-de-film-de-la-sibiu-rampa-de-lansare-a-proiectului-te-iubeste-mama/

http://jurnalulbiblioteciiastra.blogspot.com/2011/10/proiectul-te-iubeste-mama.html

EM: Pentru că și eu la rândul meu împreună cu echipa Imagine & Brand, am inițiat proiecte și campanii umanitare pe care le-am și îndeplinit cu succes, știu că acest tip de proiect implică multă muncă și are nevoie de susținere financiară, dar totodată pe parcursul fiecărui proiect întâmpinăm greutăți. Care au fost pașii acestui proiect?

SD: Este adevărat că în asemenea inițiative de proiect întâmpinăm și greutăți, dar pentru o cauză nobilă mergem mai departe încercând să depășim orice obstacol.

Întradevăr – „Te iubește mama” este un proiect fără nici o finanțare – și totul devine mai greu. În acest scop sperăm să putem organiza împreună cu diferiți parteneri, o strângere de fonduri. Deasemenea fiecare poate contribui pe www.teiubestemama.ro la rubrica Donații

EM: Ce greutăți ați întâmpinat sau cu ce greutăți vă loviți în realizarea acestui proiect?

SD: Cred că problemă principală este lipsa de fonduri, de finanțare. Copiii au nevoie de noi cât și mămicile aflate la muncă în Italia.

EM: Spuneți-ne câteva cuvinte despre proiectul „Te iubește mama” la nivel european și o analiză despre impactul pe care îl poate avea acest proiect în Europa.

SD: Scopul principal al proiectului „Te iubește mama” este acela de a preveni și diminua numărul de ucideri, sinucideri și cazuri sociale în rândul copiilor rămăși în România, cărora deja presa internațională le-au dat un nume: „orfani bianchi” sau „children left behind”. Impactul ce-l poate avea „Te iubește mama” în Europa, nu poate fi decât unul pozitiv, dar până acolo mai avem mult de lucru.

EM: Ca un apel pentru cei doritori de implicare în acest proiect, care este argumentul forte pe care îl folosiți pentru a determina cât mai mulți oameni să se implice și să susțină acest proiect?

SD: Cred că oricine cu suflet se implică și susține proiectul, aici vorbim de soarta unor copiii și de viitorul lor. Repet, sunt peste 1 milion copiii rămăși singuri acasă iar mulți dintre aceștia ajung să aibă probleme în urma depresiei ce poate duce la sinucideri. Cred că oricine vizualizează documentarul „Singur acasă – o tragedie romaneasca” realizat de producătorul Sorin Manu sub regia Ionuț Cârpătoarea http://vimeo.com/17778158 nu poate rămâne indiferent.

EM: Cum va pot contacta oamenii pentru diverse întrebări referitoare la acest proiect?

SD: Pot fi contactată prin:

facebook: https://www.facebook.com/pages/Proiectul-Te-iubeste-mama/124511094318810

e-mail: teiubestemama@libero.it;

teiubestemama@gmail.com;

silvia_dumitrache@fastwebnet.it

adri_milano@live.it

www.teiubestemama.it

EM: Pentru că știm că dragostea dumneavoastră față de oameni este cauza multitudinii de activități pe care le faceți vă întreb: În paralel cu acest proiect aveți un plan sau o inițiativă pentru a stabili bazele unui alt nou proiect?

SD: Prioritatea absolută are Proiectul „Te iubește mama” și momentan lucrez numai la el.

EM: Vă mulțumesc din suflet pentru aceste detalii! Mult succes!

SD: Eu vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-o acordați și pentru interesul și susținerea oferite cu generozitate Proiectului „Te iubește mama!”.

Anunțuri

Despre Ela Moineagu

Manager Imagine & Brand, ne lăudăm cu Revista Imagine & Brand, Agenția de P.R. si librăria Imagine & Brand. Blogăresc pe: blogulimaginesibrand.wordpress.com și administrez: www.imaginesibrand.ro. Organizez împreună cu echipa Imagine & Brand campanii umanitare și în curând lansăm ziarul online marca Imagine & Brand.

  1. Pingback: Imagine & Brand: Interviu cu Silvia Dumitrache « "Te iubeste mama" ("La mamma ti vuole bene")

  2. Exceptional!
    Copiii cu parintii plecati la munca in strainatate au nevoie de noi toti, in mod direct sau indirect aceasta problema este a noastra, a tuturor pentru ca ei sunt viitorul nostru, ei vor reprezenta imaginea tarii noastre, pe noi, vor duce traditiile mai departe etc si chiar daca nu suntem parintii lor, ei sunt „ai nostri”.
    Mult succes doamnei Silvia Dumitrache in realizarea proiectului „Te iubeste mama”, multumim „Imagine&Brand” – Ela pentru implicare.

  3. Va multumesc inca o data pentru implicare si sustinere in Proiectul „Te iubeste mama!”. Sper ca acesta sa fie numai inceputul unei colaborari in dezvoltarea si implementarea proiectului in Romania.
    Va doresc succes in continuare si sa tinem cat mai aproape!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: