Desenele animate: prea violente pentru copii!

Îmi plac la nebunie desenele animate și chiar și acum când pot spune că am crescut mare, mă mai uit la ele. De la o vreme însă de câte ori deschid televizorul pe un post de gen, rămân șocată de gradul de violență pe care îl prezintă! Se pare că desenele old-school precum Tom & Jerry sau Mickey Mouse nu mai sunt atât de gustate de noua generație. Acum, din nefericire, în topul preferințelor celor mici se află programe pline de violență, cu monstruleți, creaturi schimonosite și animale sinucigașe. Copiii din ziua de azi se uită la desene animate cu urațenii care se strâng de gât, care se luptă între ei până le dă sângele, scuipă, se scobesc în nas și alte scârboșenii.

În ultimii ani copiii au devenit din ce în ce mai dependenți de desenele animate. Vârsta de la care se face cunoștință cu acest gen de stimulare coboară la 6 luni, iar până la 2 ani deja sunt telespectatorii fideli ai acestui tip de program. Studiile privind efectele vizionării desenelor animate au arătat că pe parcursul școlarizării (clasele I-XII) un copil își petrece la școală, în medie, 13.000 de ore, ceea ce pare mult, dar nu și în comparație cu media orelor petrecute în fața televizorului – 18.000 de ore. Cercetările au demonstrat că privitul la acest tip de programe conduce la efecte majore asupra copiilor, astfel aceștia sunt insensibili la violență, nu se tem de violența îndreptată împotriva lor sau a semenilor și devin mai agresivi. În aceste condiții, copiii ajung să-și imite personajele preferate fără să-și dea seama că s-ar putea răni, din moment ce eroii desenelor animate scapă de fiecare dată teferi din orice situație. S-a mers atât de departe, încât violența din desenele animate poate concura lejer cu cea din filmele artistice. Mintea copilului ce le vizionează nu mai este umplută de vise și speranțe, zâmbete și râsete. Subconștientul lui este umplut de ură, răzbunare, dorința de dominare și setea de putere.

Potrivit unui studiu comandat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) canalele de desene animate difuzează, în medie, 20 de acte de violență pe ora de emisie. Sub aspectul ponderii duratei violenței din o oră de emisiune, Cartoon Network este de cel puțin de două ori mai violent decât restul canalelor de desene animate incluse în studiu, difuzând în medie, fără a lua în considerare publicitatea, 22,6 minute de violența pe oră, în timp ce Disney – 11, iar Minimax – aproape șapte minute.

Desenele animate difuzate acum, în opinia mea, nu sunt bune la nimic, n-au niciun scop educativ, ba din contră, distrug psihicul copiilor și îi predispun la acțiuni similare pseudo-eroilor elogiați. Nici măcar eu nu pot rezista să mă uit la ele! Problema este că alte opțiuni, copiii, nu prea mai au, iar desenele din care pot învăța ceva bun le numeri pe degetele de la mâini. Tot ceea ce părinții pot face în această situație este să le explice copiilor că faptele ce le văd la televizor nu sunt reale, să le limiteze accesul la astfel de desene și să-i îndrume spre alte activități care să le dezvolte creativitatea și imaginația.

 

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Un comentariu

  1. sugestie! lasati-va copii sa se uite numai ladesenele vechi, cele de Disney!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: