Spune-mi cât dormi ca să-ți spun cât produci

Somnul este esențial pentru organismul nostru. Suntem dependenți de orele de somn deoarece în această perioadă rezervele energetice sunt reîncărcate. După un somn bun ne simțim revitalizați și doar apoi devenim din nou capabili să facem față unei noi zile, unor noi stresuri și provocări. Ce te faci însă când din cauza somnului ai probleme la locul de muncă? Se știe că dacă dormi puțin sau rău în ziua următoare vei întâmpina probleme în a te concentrare și a fi productiv la serviciu.

Dacă angajații dorm bine, întreaga economie are de caștigat. Este concluzia unui studiu asupra proceselor ce au loc în interiorul creierului în timpul somnului, realizat de neurologul olandez Ysbrand van der Werf de la Institutul pentru Științe Neurologice (NIN) și Universitatea Vrije din Amsterdam.

Cercetătorul olandez a intenționat să stabilească dacă pe parcursul somnului are loc vreun proces în măsura să influențeze o zonă cerebrală atât de crucială precum hipocampul, responsabilă cu memoria declarativă, anume cu amintirile ce pot fi verbalizate explicit. Chiar și o disturbare ușoară a somnului poate provoca daune la nivelul hipocâmpului, iar afectarea acestei zone generează mari dificultăți în formarea de noi amintiri, putând duce chiar la amnezie. Chiar dacă ei nu-și dau seama de acest lucru, productivitatea oamenilor care locuiesc, și implicit dorm, în apropiere de o autostradă, cale ferată, aeroport sau străzi foarte circulate este puternic afectată de zgomote, a explicat neurologul. Așa-numitul somn profund durează cel puțin jumătate din timpul dedicat odihnei, se caracterizează prin emisia de unde de frecvență joasă și servește creierului nostru pentru a reordona informațiile primite în timpul zilei și a face astfel spațiu pentru cele noi. Dacă însă creierul este deranjat de zgomote sau de lumină pe parcursul acestui proces, ziua următoare acest centru al memoriei funcționează defectuos. Cei care dorm nu-și dau seama de nimic, dar răul a fost făcut, a descoperit cercetătorul.

Sursa: descoperă.ro

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: