Omul – cel mai fericit prieten al câinelui

Sunt frumoși, simpatici, jucăuși și cel mai important: sunt extrem de credincioși stăpânului. Vorbim despre…ați ghicit…căței! Majoritatea oamenilor aleg să țină un câine pe lângă casele lor considerând că acesta este alegerea perfectă pentru că asigură securitatea căminului iar cu timpul se atașează atat de mult de stăpâni încât îi devin cei mai buni prieteni.

Specialiştii au afirmat întotdeauna că adoptarea unui câine poate fi benefică pentru sănătatea omului. Acum însă, oamenii de ştiinţă încep să desluşească şi motivul pentru care ne simţim mai bine atunci când primim în viaţa noastră un astfel de animal. Simplul act de îngrijire al unui câine poate declanşa o serie de activităţi la nivel neuronal. Instantaneu, neurotransmiţătorii din creier încep să zburde. Este un act involuntar care ne face să ne simţim bine. Mai mult, atunci când zâmbim, o cantitate mai mare de neurotransmiţători sau endorfine este secretată, dându-ne o stare de bine.

Totodată, mai multe studii au demonstrat că atunci când îngrijim un câine, nivelul hormonului oxitocină creşte. Oxitocina ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de cortizol, un hormon eliberat ca răspuns la stres şi nervozitate. Acesta este motivul pentru care unii doctori susţin că adoptarea unui câine, ca animal de companie, poate fi un substitut al tratamentului medicamentos împotriva anxietăţii.

Studiile recente sugerează că oamenii care au un nivel ridicat de oxitocină se pot vindeca mai repede decât restul persoanelor. De aceea, specialiştii cred că proprietăţile vindecătoare ale oxitocinei pot explica parţial beneficiile aduse de terapia canină.

De multă vreme, câinii sunt aduşi în spitale pentru a ajuta pacienţii să se vindece, iar în ultimii ani, oamenii de ştiinţă din domeniul medical au început să studieze relaţia dintre câine şi om pentru a vedea dacă beneficiile aduse de aceste animale sunt reale.

Concluzia a fost că până şi simplul fapt de a plimba un câine îi avantajează pe oameni. Pe de-o parte, este vorba de mişcare şi beneficiul cardiovascular adus de aceasta; pe de altă parte, câinii te pot ajuta să socializezi cu alți oameni. De exemplu, se poate întâmpla ca atunci când îți plimbi frumosul tău câine, oamenii să se oprească și să vorbească cu tine, întrebându-te tot felul de chestii legate de acesta sau de îngrijirea lui. Astfel această activitate ne ajută să devenim mai sociabili şi mai binedispuşi.

Dacă ai nevoie de un prieten și vrei să și ajuți un cățel, o poți face dacă dai o fugă la adăpostul de câini Help Lăbuș din oraș, unde îți vei putea alege din peste 800 de câini un patruped care să se potrivească personalității tale. Mai multe informații puteți găsi aici. 

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: