Organizaţia Mondială a Sănătăţii pune diagnosticul: sfârşitul medicinei moderne este aproape

Înapoi în trecut! Medicina modernă se confruntă cu o problemă majoră: propria decadenţă. Deşi pare un scenariu sumbru, este posibil ca în viitor, o simplă răceală sau o julitură să ne aducă moartea. Ce să mai discutăm despre operaţii sofisticate precum înlocuirea de şold şi transplantul de organe? Acestea au toate şansele să devină istorie.

Şeful OMS, Margaret Chan, a atras atenţia într-o conferinţă susţinută la Copenhaga pe tema bolilor infecţioase, că ne confruntăm cu o criză a antibioticelor. Peste tot în lume au fost semnalate cazuri de evoluţie a bacteriilor rezistente la antibiotice. Acest aspect ar conduce la inutilitatea medicamentelor de acest gen. „O eră post-antibiotice înseamnă, de fapt, sfârşitul medicinei moderne. Afecţiuni comune, precum faringita streptococică sau o simplă julitură la genunchi, ar putea ucide”. Chan a evidenţiat faptul că există tratamente alternative, însă acestea sunt mai scumpe, mai toxice, necesitând o perioadă mai lungă de tratare şi chiar internare la Terapie Intensivă. În Uniunea Europeană mor anual, aproximativ 25.000 de oameni din cauza infecţiilor bacteriene imune la tratamentul antibiotic.

OMS crede că de vină pentru această situaţie, care are toate şansele să ne trimită înapoi cu 100 de ani, este proasta gestionare a administrării de medicamente. Ce părere ar avea Alexander Fleming, cel care a descoperit ce poate face mucegaiul Penicillinum Notatum, de faptul că descoperirea sa din 1928 este pe cale să devină inutilă? Margaret Chan a dat câteva sfaturi referitoare la evitarea unei astfel de calamităţi. Ea este de părere că ar trebui reglementat consumul de antibiotice cu ajutorul doctorilor, care trebuie să prescrie corespunzător astfel de medicamente.

Umila-mi părere este că ar trebui să renunţăm, in aceeasi masură, să luăm antibiotice după ureche, crezând că astfel ne tratăm simplu şi ieftin acasă. Ceea ce majoritatea nu ştie, este că pentru a se prescrie anumite antibiotice este necesară o antibiogramă. Aceasta ne relevă antibioticul la care este sensibil microbul pe care îl purtăm. Ar fi păcat ca, după atâţia ani de aşa-zisă evoluţie, să murim din cauza unei banale răni infectate…

Anunțuri

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

Un comentariu

  1. Am un banc perfect pentru articolul tau…intrebare la radio Erevan:
    – de ce in Vechiul Testament oamenii traiau 800-900 de ani iar acum traiesc 80-90 de ani?
    raspuns: pentru ca medicina a ‘evoluat ‘

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: