Medicină în limba maghiară

După ce ani la rând și-au manifestat prin toate mijloacele intenția de a proclama Ținutul Secuiesc, maghiarii mai aruncă o carte în jocul pentru autonomie. Dorinici de a forma în România o mică enclavă, ungurii vor să înființeze o linie de studiu în limba maghiară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

De câteva zile e mare agitație în politica românească. Asta după ce reprezentanții UDMR au reclamat faptul că nu sunt respectate drepturile la învățământ în limba maternă așa cum prevede noua lege a educației. Potrivit acesteia, minoritățile naționale care sunt înscrise în instituții de învățământ superior multiculturale și multilingve, cum este și cazul celei din Tîrgu Mureș, au dreptul de a studia într-o secție cu predare în limbile lor naționale.

În condițiile presiunii exercitate de liderii UDMR asupra Executivului privind adoptarea acestui proiect, a intențiilor manifestate de parlamentarii maghiari de a boicota activitatea în cele două Camere și a amenințării cu o moțiune de cenzură din partea Opoziţiei, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat ieri, la începutul şedinţei de guvern că hotărârea executivului privind linia de studiu în limba maghiară la UMF din Târgu Mureş va trece în primă lectură, urmând să fie pusă timp de zece zile în dezbatere publică. Şeful guvernului a declarat că a stat de vorba și cu liderii studenţilor de la Târgu Mureş, iar intenţia sa este ca pe viitor să existe şi o linie de studiu în limba germană.

Chiar dacă UDMR invocă necesitatea auto-organizării și posibilitatea adoptării de decizii în cadrul liniei de studiu în limba maghiară, strict în interesul studenților maghiari, o astfel de lege ar aduce studenților mai degrabă dezavantaje decât avantaje. Chiar dacă li se va preda în limba maternă rezidențiatul se va da în limba română. Domenii precum medicina și farmacia impun însușirea a mii de termeni de specialitate. Învățarea acelorași termeni și în limba maghiară ar dubla eforturile studenților, pentru ca una este limba maghiară curentă, vorbită în comunitate și alta terminologia științifică, medicală în cazul de față. Așadar studentii maghiari vor fi nevoiti să-și însușească terminologia, mecanismele științifice și procedurile de specialitate și în limba română. Predarea în limba maternă poate determina o reducere a numărului de maghiari care vorbesc bine limba română, iar acest lucru poate avea consecințe semnificative în ce privește piața muncii, în sensul că în România vor găsi mai greu un loc de muncă cunoscând doar limba maternă. Și chiar dacă își vor gasi un job, necunoscând bine limba, vor avea dificultăți în a se înțelege cu ceilalți și se vor crea tensiuni între ei și angajații români.

Dacă tot în această perioadă se iau decizii care vizează domeniul medical, poate guvernanții ar trebui să asculte și sistemul sanitar, care țipă după o reformă, ca să nu mai fim nevoiți să ne ducem la spital cu plicul de bani la noi, pentru că indiferent că spunem mită sau vesztegetés, în română sau maghiară, șpaga… e pe bani!

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

  1. Lili Nistor

    corect :))

  2. nu, nu si nu :))) sa luam exemplul Frantei: vi la noi vorbesti franceza. Punct.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: