Cea mai veche enciclopedie din lume renunţă la hârtie

Cu o istorie de 244 de ani de actualizare continuă, Encyclopaedia Britannica este cea mai veche publicaţie de limbă engleză de acest gen. Prima ediţie a apărut între anii 1768 şi 1771 în Edinburgh, Scoţia şi conţinea 3 volume. Este scrisă şi adaptată continuu de aproximativ 100 de editori şi mai mult de 4.000 de experţi care contribuie la rândul lor.

Într-un interviu acordat pentru New York Times, Jorge Cauz, preşedintele grupului Encyclopaedia Britannica Inc., a anunţat sfârşitul ediţiilor tipărite ale prestigioasei publicaţii. El a declarat că intenţionează să se axeze pe ediţiile online şi pe cele pentru şcolari. „ Acest lucru îi va face pe unii să devină trişti şi nostalgici, dar noi avem un instrument mai bun”, a spus George Cauz pentru cotidianul newyorkez. Site-ul este unul actualizat permanent, mult mai vast şi cuprinde elemente multimedia. Conform spuselor preşedintelui grupului Encyclopaedia Britannica Inc., această mişcare reprezintă „un rit de trecere la această nouă eră digitală”.

Ediţia din 2010 va rămâne aşadar ultima tipărită. Aceasta conţine 32 de volume, care cântăresc 58.5 kilograme şi cuprinde articole despre încălzirea globală şi proiectul genomului uman. Preţul ediţiei din 2010 este de 1.395 dolari.

Şi atunci vă întreb: oare mai este necesară hârtia? În condiţiile în care o enciclopedie cu o tradiţie de 244 de ani, vrea să rămână doar la varianta online? Chiar dacă sună a clişeu desuet, vremurile într-adevăr se schimbă. Şi la fel cum am afirmat şi în alt articol, hârtia sau cerneala nu reprezintă un indicator al calităţii unei publicaţii, indiferent de ce gen este ea.

Reclame

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: