Generația cu iPhonul la gât!

Secolul XXI poate fi numit secolul noilor dependențe virtuale. Drogurile, alcoolul, fumatul, jocurile de noroc, bulimia, cumpărăturile sunt deja subiecte desuete și la ordinea zilei. Noua formă de dependență este internetul. Și da, s-a scris despre acest subiect în nenumărate pagini (de blog) și au curs râuri de cerneală pe paginele revistelor și ziarelor, dar eu vreau să va propun un alt unghi. Unul comparativ.

Îi putem recunoaște pe dependenții de internet numai după gadget-urile din dotare și modul lor de socializare. Sunt oamenii care își verifică contul de facebook și tweeter din 5 în 5 minute, stând la masă cu tine când s-ar presupune să poarte o conversație. Îmi plac mai ales cuplurile dependente de internet, cei pe care îi găsești stând pe canapea împreună, sau în autobuz ținând fiecare câte un laptop în brațe. Și de cele mai multe ori cu căștile în urechi ascultând muzică iar forma lor de comunicre, chiar dacă sunt la 1 mm distanță unul de celălalt, este de a-și trimite mesaje pe Google Talk și să posteaze pe wall-ul celuilalt pe Facebook.

Nu pot să fiu ipocrită și să spun că nu dețin conturi de socializare, că nu aș avea laptopul deschis mai mereu, sau că pe smartphone ul meu nu există o scurtătură la noile actualizări din lumea virtuală; dar oameni buni, există o limită. Nu mi se pare normal ca la doar un click distanță, o persoana oarecare să aibă posibilitatea de a afla tot ceea ce faci tu, asta pentru că tu permiți, postezi și faci public aceste lucruri. Intimitatea ta nu are uși închise pentru nimeni.

Există și dependențe mult mai grave decât ridicarea tuturor barierelor vieții personale și autosabotarea abilității de a comunica face to face. Jocul video MMORPG „World of Warcraft” a creat „o dependența mai puternică decât cocaina”, după ce un adolescent a intrat în convulsii jucând non-stop peste 24 de ore iar un copil coreean a murit de foame datorită neglijenței părinților, fiindcă au fost prinși în vâltoarea jocului.

Dar să revenim la oile noastre că am promis un alt unghi de abordare. Mai exact în ceea ce privește efectele dependenței de internet asupra copiilor. În ziua de astăzi, pedeapsa supremă pentru un copil este de a-i tăia accesul la internet, cu toate că mulți dintre noi am crescut cu amenințarea „dacă nu ești cuminte, nu ai voie afară” pentru ei nu este considerata o problema. Era crunt! Acum dacă le ii copiilor iPadul și adulților telefoanele mobile ai parte de același efect: debusolare completă.

Cu părere de rău mă uit la generația iPhone și constat că ei chiar nu știu să se joace. Mâța cățărata, De-a v-ați ascunselea sau Sticluța cu otravă cunt concepte total străine pentru ei. Noi aveam nevoie doar de e o piatră și imediat ne puneam imaginația la contribuție creând un nou joc. La ei totul se rezumă la partea online, la ultimele dvduri apărute și actualizarea noilor aplicații de pe telefoanele lor. Cu stupoare privesc și mă minunez de câtă dexteritate dau doavata acești oameni mari în miniatură în mânuirea motoarelor de căutare prin MacBook Air-ul părinților. Puștii din ziua de azi sunt captivi în propria lor cușcă virtuală, baricadându-se între ziduri upgradate și ținând la distanță realitatea contemporană lor!

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

  1. Sorina Micu

    nu stiu cat de androgin devii de la dependenta de tehnologie, dar va dau dreptate in restul comentariului. Si da, socializarea virtuala duce la o lipsa majora de coeziune intre copii si societate, copii si parinti si de cele mai multe ori, cei din urma sunt partial vinovati pentru punerea la dispozitia lor ( intr-un mod excesiv ) a tuturor mijlocelor IT. Va doresc o zi frumoasa si multumesc pentru feedback :*

  2. Este o chestie indusa, o tendinta de insingurare; o socializare virtuala, duce spre lipsa de coeziune, lipsa de opinie si solidarizare, deci androgenizare.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: