Salariile românilor „se înclină” după cum bate vântul economic

Vă amintiţi cu siguranţă de nefasta zi de 1 iunie 2010, când salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%. Motivul acestei decizii draconice urmărea o oarecare echilibrare a bugetului şi aşa bătut de vânt şi ploi. Hotărârea a venit ca un preinfarct pentru întregul aparat bugetar. Pensiile au fost atunci şi ele vizate, cu o scădere de 15%, însă în final s-a hotărât o tăiere de 5.5%, ce a fost pusă pe seama contribuţiei la sănătate. După o perioadă întunecată în ceea ce priveşte salariile bugetarilor, luminiţa de la capătul tunelului are şanse să se întrevadă anul acesta.
Traian Băsescu a ieşit la rampă miercuri, 7 martie, declarând în Parlament că ar trebui ca până la 1 iunie 2012, puterea să găsească o modalitate pentru a mări salariile. Să fie aceasta o stratagemă care să îi confere şefului statului un motiv să predea, cu capul cât sus, ştafeta în 2014? El a explicat tot miercuri că măsurile din 2010 au fost cele care au salvat ţara noastră de un deznodământ ca cel al Greciei.
Ca urmare a declaraţiilor date de comandantul de navă, pe data de 9 martie, a avut loc la Guvern o discuţie între premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, conversaţie la care s-a alăturat spre final şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi. În analiza Guvernului se află două măsuri: reducerea CAS sau majorarea salariilor. Potrivit unor surse citate de Mediafax, premierul i-a comunicat guvernatorului că doreşte să mărească salariile dar nu a specificat cu ce procentaj, iar Isărescu a evitat să indice care dintre cele două măsuri, mai sus menţionate, este cea mai potrivită, justificând că aceasta este decizia Guvernului şi că el nu urmăreşte decât creşterea consumului în economie.
Ministrul Finanţelor a declarat că în funcţie de creşterea economică se va stabili şi majorarea veniturilor. Cu alte cuvinte, ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an, de 1.9% din PIB, trebuie menţinută, în funcţie de ea majorându-se salariile. Acesta a explicat că o creştere de 16% a salariilor, începând cu luna iunie, ar avea un impact bugetar de 2 miliarde, pe când reducerea CAS cu 5%, ar reprezenta un efort bugetar de 2.3 miliarde.
Potrivit Agerpress, Theodor Stolojan a declarat pentru postul de radio RFI, că este posibilă o majorare a salariilor în 2012, chiar dacă puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 16%, în ultimii 3 ani.

Anunțuri

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: