Mâncare de hârtie!

Este la modă, auzim peste tot, vedem și citim pretutindeni despre mâncarea bio și stilul de viață eco. Cât de autentice și reale sunt aceste lucruri, sinceră să fiu, nu știu. Există, ca în orice domeniu, argumente pro și contra fenomenului. De fapt, întrebarea multora este următoarea: cu ce este diferită mancarea bio de cea convențională? Răspunsul în linii mari, ar fi unul foarte simplu; mancarea bio este rezultatul unei agriculturi fără folosirea pesticidelor, fertilizatorilor și organismelor modificate genetic, periculoase pentru sănătatea noastră, iar animalele sunt hrănite numai cu furaje naturale.  Cel mai important factor în menținerea sănătății este alimentația, ea fiind furnizorul de materie și energie pentru buna dezvoltare și funcționare a corpului uman. Statisticile medicale arată că disfunțiile nutriționale sunt maladiile secolului XXI. Printre cauzele sau factorii favorizanți este menționată și nutriția deficitară sau în funcție de caz, abuzivă. Consider că fiecare dintre noi poate face mici modificări în alimentia și stilul său de viață.  Să mâncăm mai multe salate în loc de burgeri,  să mai facem o vizită producătorilor din vecinătate care aduc la tot felul de târguri diverse alimente din producția proprie, făcute în curte, ca odinioara și alte mici astfel de artificii care ne-ar ajuta organismul să-și mențină echilibrul. Dar de aici până la a face un adevărat cult din toată această poveste, e puțin cam exagerat. La urma urmei, oricât de ecologic ar fi un aliment, nu poate să suplineze mișcarea, orele de somn sau hidratarea cu apă.

Dacă citim și auzim peste tot cât de bune ar fi aceste produse ecologice, cercetătorii britanici de la Universitatea Kings din Londra vin cu o teorie contrară. Alimentele organice nu sunt neapărat mai sănătoase decât alimentele obișnuite și nu sunt primite bine de toată lumea. Tom Sanders, coodonatorul studiului, consideră că „mâncarea organică nu are o valoare nutritivă mai ridicată decât produsele convenționale. Este o ocazie fantastică să faci bani folosindu-te de naivitatea oamenilor, deoarece poți să ridici prețul acestui tip de produse”, opina Sanders pentru BBC online. Cercetătorul a mai spus că animalele crescute pentru obținerea produselor organice nu sunt tratate mai bine decât cele din fermele tradiționale. Alți cercetători britanici, de la Universitatea din Glasgow, au descoperit că, din contra, laptele organic poate conține o cantitate mai mică de vitamina A și E, în comparație cu cel procesat.

Din gandul.info aflăm că din 2007 şi până în prezent au apărut raioane bio în majoritatea lanţurilor de supermarketuri, magazinele naturiste tip „plafar” au inaugurat o secţiune specială pentru alimentele organice, iar în unele locaţii se vând doar produse de acest gen, fără pesticide şi conservaţi, controlate pas cu pas pe lanţul de producţie – ambalare- distribuţie. Mai mult, 70% dintre produsele bio consumate de români sunt din import. Segmentul eco reprezintă doar 1% din piaţa de consum din România şi asta datorită costului ridicat al alimentelor. În timp ce europenii sunt fani eco, locuitorii ţărilor fost comuniste consumă de doar 60 de milioane de euro .

În concluzie, ca în orice fenomen, există tabere pro și tabere contra. Ambele prezintă lucrurile într-o manieră plauzibilă și logică, depinzând de noi unde vrem să ne încadram.

P.S. Mai jos v-am postat un filmuleț interesant care să eluciedeze puțin misterul titlului ales.  Și dacă până acum nu ați fost convinși să optați pentru mâncarea eco, mai puteți aștepta să cumpărați din magazinele IT sau supermarketuri, acest fel de imprimantă 🙂

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: