9 martie – Sfinții 40 de Mucenici sau 44 de pahare?

Vineri, 9 martie – dacă te uiți în calendar constați că azi se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici; dacă deschizi televizorul vezi știri despre cum se pregătesc bărbații să petreacă acestă zi în compania a 44 de pahare de băutură. Oare unde s-a produs ruptura? Lumea nu mai face diferența între o sărbătoare creștină și o presupusă ocazie de a te îmbăta, cum spun unii într-un limbaj argotic, rangă.

Conform tradiției creștine pe 9 martie ortodocșii din întreaga lumea rememorează martirajul Sfinților 40 de Mucenici, soldați creștini uciși în cetatea Sevastia din ordinul guvernatorului Armeniei, Agricolae. Tradiția spune că în secolul al IV-lea î.Hr., în vremea împăratului păgân Licinius, 40 de soldați creștini au refuzat să mai aducă jertfe idolilor. Refuzul lor l-a determinat pe guvernatorul Armeniei să-i întemnițeze și timp de opt zile soldații au fost bătuți cu pietre. Pentru că acestă pedeapsă nu i-a convins să renunțe la credința lor, Agricolae i-a condamnat la moarte prin înghețare, obligându-i să petreacă o noapte în apa rece ca gheța a lacului Sevastiei. Unul dintre soldați n-a putut suporta frigul și a ieșit din lac, dar la scurtă vreme a murit. Un slujitor al guvernatorului a observat că lipsește un soldat, și impresionat de credința și suferința condamnaților, a sărit în lac, în locul celui plecat. Sfinții Părinți spun că în noaptea pătimirii lor s-au petrecut multe minuni în locul în care a avut loc martirajul: apa lacului s-a încălzit, iar în acest timp, 40 de cununi strălucitoare au coborât din cer asupra mucenicilor.

Dar cum și-au însușit bărbații această sărbătoare specific creștină? O tradiție din acestă zi spune că bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin pentru a fi sănătoși și să nu se lipească bolile de ei tot anul. Se spune că aceste pahare reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici. Dar de unde numărul de 44? După tradiția creștină Sfinții Martiri au fost 40, după cea geto-dacă au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Dar ce mai contează patru pahare în plus pentru cei care țin să respecte cu sfințenie datina străbună. Invidioși probabil că femeile sunt sărbătorite toată luna martie, bărbății au pus piciorul în prag și au hotărât că merită și ei din acestă lună o zi de răsfăț. O zi în care să poată să facă ce vor și cum vor, să poată merge cu băieții la meci sau în club, să lase treburile gospodărești deoparte și să se relaxeze și mai ales să consume cât le poftește inimioara. Și ce zi mai potrivită decât cea de 9 martie? De la dorința de a avea o zi a lor și până la a face o  beție generală din acestă sărbătoare nu lipsesc decât…44 de pahare!

Printre puținele lucruri plăcute care au mai rămas din această sărbătoare se numără delicioșii mucenici pregătiți de gospodine. 40 de figurine din aluat dospit, numite sfințișori sau mucenici, ce au forma antropomorfă a cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, sunt împărțite de în acestă zi pentru sufletul morților.

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: