Armele nucleare ale Koreei de Nord, înghețate!

Coreea a fost unită până în anul 1948 iar în momentul de față este împărțită în Coreea de Sud si Coreea de Nord. Coreea de Sud, official Republica Coreea, este o țară capitalistă și democrată, membră a ONU, WTO, OECD și G-20 (cele mai dezvoltate țări de pe glob). Coreea de Nord, oficial Republica Populară Democrată Coreea, este o țară comunistă, fondată de Kim Ir-sen, ulterior condusă da Kim Jong Il, iar astazi de fiul său Kim Jong-un. Între 1994-2011 Kim Jong Il a fost liderul de facto al Republicii Populare Democrate Coreene. În mod oficial, el a fost președintele Comisiei de Apărare Națională din Coreea de Nord, Comandant Suprem al Armatei Poporului și Secretar General al Partidului Muncitorilor din Coreea (aflat la putere din 1948). El îi succede tatălui său Kim Ir-sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), decedat în anul 1994. Kim Jong-un, fiul cel mai mic a fost declarat a fi urmăƒtorul lider al Coreei de Nord după moartea tatăƒlui saƒu pe 17 decembrie 2011. El a declarat că nu vrea să modifice conducerea și programele țării și dorește să continue în maniera tatălui său. Totuși, cea mai puternică mișcare a sa, și surprinzătoare totodată, este hotărârea conform căreia Coreea de Nord este de acord să înghețe programul nuclear dacă Statele Unite ale Americii trimite 240.000 de tone metrice de alimente și sprijină schimburile culturale, educaționale și sportive.

Washingtonul a anunțat oficial că nord coreenii vor anula testarea armelor nucleare și îmbogățirea uraniului, acceptând ca inspectorii internaţionali să vină să monitorizeze activitate la cel mai mare complex de acest gen. Acest anunț surpriză ridică o nouă posibilitate de a încheia un impas diplomatic, care a permis pana acum dezvoltrea programului nuclear al țării, fără supraveghere intrnaţională.

Coreea de Nord trebuie să stabileasca mai întâi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică sa își trimită inspectorii nucleari – un proces, care au declarat oficialii, ar putea ridica noi obstacole şi să dureze ceva timp. Inalţii funcţionari din administraţie au avertizat că phenienii trebuie întai să arate sinceritate înainte ca aumite discuţii mai ample să poată fi reluate. Am făcut clar faptul că nu suntem interesaţi de discuţii doar de dragul si forma discuţiilor, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA. Oficialii și analiștii au oferit diferite teorii despre motivul pentru care guvernul lui Kim este acum de acord să permită inspectorilor să se întoarcă, dovedindu-se a fi o concesie semnificativă. După ani de negocieri, Coreea de Nord expulzat inspectorii şi a continuat să testeze dispozitive nucleare în 2006 şi 2009.

Coreea de Nord a fost de acord la un moratoriu (suspendare a plăƒţii datoriilor publice sau particulare) privind lansările de testare ale rachetelor cu razムlungă, care au în trecut au inflamat tensiunile din regiune. Există declarații comune, din partea Departamentului de Stat și Agenției Coreei de Nord, dar nicio știre oficială privind indicațiile negocierilor de fond asupra programului nuclear al țăƒrii – în care sunt implicate Statele Unite și Coreea de Nord, împreună cu Rusia, China, Japonia și Coreea de Sud – și care s-ar putea relua.

Observatorii occidentali manifestă un optimism prudent, scepticismul, privitor la știrile venite dinspre Phenian, fiind pe deplin justificat. Coreea de Nord testează, de cel puțin 20 ani, arme nucleare. Cam tot de pe atunci se fac promisiuni peste promisiuni către comunitatea internațională, pe care apoi le încalcă, pentru a folosi potențiala sa putere nucleară ca amenințare sau metodă de șantaj, conform analiștilor Deutsche Welle. Inspecțiile de acolo ar trebui să poată avea loc și fără o notificare prealabilă. Aceasta ar putea fi prima condiție importantă, prin care Coreei de Nord să i se recunoască aderarea la tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Numai în acest caz va fi vorba de un progres serios. Până în prezent, veștile venite dinspre Phenian nu pot fi tratate decât cu un optimism moderat.

Administrația Obama a numit acest pas foarte important, dacă nu este limitat. Anunțul pare să atragă atenția asupra faptului că noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, este de cel puţin dispus să ia în considerare o revenire la negocieri (spre deosebire de tatăl său care nu concepea acest armistițiu) şi să se angajeze cu Statele Unite, care a promis în schimb să transporte tone de ajutoare alimentare pentru naţiunea izolată, săracă.

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: