Tratamentul cu celule stem – o speranță pentru bolnavii din întreaga lume

În ultimul timp auzim tot mai des vorbindu-se despre un nou tratament medical, de multe ori numit chiar miraculos. Este vorba despre tratamentul cu celule stem, tratament care ar răspunde cerințelor noastre pentru o viață cât mai sănătoasă și mai ales o viață cât mai longevivă.

Celula stem reprezintă cărămida de baza a organismului uman. Celule stem sunt acele celule din organism care nu au început încă să se diferențieze și care se pot transforma în celule specializate, cu proprietatea de a forma orice categorie de țesuturi sau organe din corp. Spre deosibire de o celulă obișnuită care se poate diviza și da naștere la o nouă celulă, dar de același tip, celulele stem sunt pluripotente, adică atunci când se divid pot da naștere oricărei tip de celule din cele 220 de celule diferite existente în corpul uman. Celulele stem au proprietatea de a se reînnoi – se pot reproduce de mai multe ori.

Există două categorii principale de celule stem: celule stem embrionare și celule stem adulte. Celulele stem embrionare provin din primul stadiu al dezvoltării umane. Un embrion aflat între trei și cinci zile conține celule stem angajate în crearea de diferite țesuturi și organe pentru viitorul făt. La adulți celule stem se găsesc în inimă, oase, plămâni, creier și reprezintă rezerva noastră pentru regenerarea celulelor distruse de diferite boli din organism.

Bolile pentru care este indicat tratamentul cu acest tip de celule sunt acele boli care au o bază celulară. Deficiențele apărute în diviziunea celulară, regenerarea sau repararea tisulară, regenerează și întrețin procesul patologic.Ținând cont de acest lucru, teoretic doar, se poate afirma că orice boală poate fi tratată folosind celule stem. În cazul multor boli organismul nostru luptă împotriva acțiunilor patologice dar datorită sistemului imunitar scăzut el este copleșit de forța atacului bolii respective. În acestă situatie efectul celulelor stem este de a fortifica sistemul imunitar al organismului. În rândul bolilor pentru care se studiază intensiv tratamentul cu celule stem sunt incluse: diabetul, afecțiuni cardiace, boala Parkinson, cancerul, boli genetice și afecțiuni medulo-spinale. În ceea ce privește diabetul, cercetătorii încearcă să influențeze transformarea celulelor stem în celule producătoare de insulină. În cazul infarctului miocardic se încearcă înlocuirea porțiunii din mușchiul cardiac afectat de ischemie cu un nou țesut regenerat din celule stem. Pentru boala Parkinson se încearcă obținerea unor celule nervoase funcționale capabile să secrete dopamină cât și transplantul acestor celule în locul celor bolnave. Printre diferitele tipuri de cancer, unde chimioterapia și radioterapia ca metode obținute de tratament distrug măduva osoasă, celulele stem ar putea s-o refacă iar terapia anticanceroasă ar putea fi folosită în doze mărite pentru sporirea eficienței tratamentului. Mai mult, celulele stem pot forma celule cu specific anticancerigen, ajutând organismul în lupta împotrivei cumplitei maladii. Bolile genetice apar când există un defect localizat la nivelul diferiților cromozomi sau gene, care au influență asupra organismului atât începând de la naștere cât și în timpul vieții. În cazul traumatismelor medulo-spinale celulele stem sunt utilizate pentru formarea acelor celule nervoase care intră în structura măduvei spinale.

Tratamentul cu celule stem este un tratament revoluționar care are toate șansele să influențeze în bine multe dintre aceste boli, care până acum păreau a fi incurabile sau necesitau un tratament îndelungat și costisitor. Și cu toate că este un tratament considerat scump, în timp, după ce cercetările se vor maturiza și vor apărea noi procedee de aplicare, prețul lor va scădea și va fi mult mai accesibil bolnavilor din întreaga lume.

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: