Discuție cu Sorin Lăcătușu, omul care se implică în problemele sociale ale tinerilor din ziua de azi

Știm că te-ai implicat în proiectul anti-ACTA. Ce ai reușit mai exact să faci?

Am demarat acest proiect cu scopul de a informa cât mai mulți gălățeni despre prevederile ACTA și despre consecințele ratificării acestui acord de către Parlamentul României. Prin intermediul ACTA ni se limita libertatea de exprimare și dreptul la o viață privată. Una dintre prevederile ACTA este ca furnizorii de internet să se transforme în polițiști și să ne supravegheze activitatea noastră pe internet, iar la un moment dat cred că toți puteam fi suspectați că descărcăm de pe internet fișiere fără drepturi de autor.  Astfel, ne-am alăturat protestatarilor din întreaga lume și am luptat pentru dreptul nostru la o viață privată. După îndelungi proteste în mai multe state din Uniunea Europeană, Comisia Europeană a cerut judecătorilor Curții Europene de Justiție să se pronunțe asupra legalității acordului, iar oficialii români au anunțat amânarea ratificării acordului.

Cum ai putut strânge cele 1500 de semnături?

Prietenii m-au sprijinit în organizarea unei campanii de strângere de semnături în instituțiile de învățământ precum și pe stradă, unde am informat galațenii ce presupune acest acord și cum le limitează drepturile. Am avut o surpriză plăcută fiindcă persoanele au fost receptive și chiar ne-au mulțumit pentru implicarea gratuită în astfel de acțiuni.

Ai reușit ce ți-ai propus în acest proiect?

Din moment ce oficialii români au amânat ratificarea acordului, pot să spun că am reușit să parcurgem una dintre etape. Sunt mulțumit fiindcă știu că și campania organizată de mine a contribuit la amânarea ratificării ACTA. În prezent, așteptăm decizia Curții Europene de Justiție, iar în funcție de această hotărâre, vom vedea ce se va întâmpla pe viitor cu ACTA. Dacă România va decide ratificarea ACTA, ne vom alătura din nou protestarilor și vom relua campania de strângere de semnături, până când oficialii români vor anula ACTA.

Ți-ai mediatizat în vreun fel reușita în presă sau tv?

Reușita mea este că oficialii români au amânat ratificarea ACTA. Obiectivul meu nu a fost mediatizarea acestui subiect, ci informarea galațenilor, fiindcă mie și lor ni se încălcau niște drepturi și libertăți fundamentale. Într-adevăr, presa a fost alături de noi și prin intermediul jurnaliștilor, informația transmisă de noi a ajuns mult mai repede la cetățeni. Pe această cale, vreau să mulțumesc jurnaliștilor locali pentru tot ajutorul și sper să-i am alături de mine și în celelalte proiecte.

Ce părere ai despre tineretul secolului XXI din România?

Opinia mea este că trebuie să le descoperim tinerilor din ziua de astăzi potențialul și să-i facem să conștientizeze că sunt necesari într-un anumit domeniu. Tinerii reprezintă viitorul, iar sarcina noastră cea importantă este să le descoperim potențialul, să le dăm încredere, să fim alături de ei și să le arătăm că sunt buni pe un anumit domeniu.  În România ar trebui să existe centre de consiliere gratuită pentru tineri, unde aceștia pot fi sfătuiți de persoane abilitate care să-i îndrepte pe drumul corect. Mulți tineri valoroși pleacă în străinătate unde sunt apreciați și remunerați pe măsura abilităților. De ce pleacă? Fiindcă nu sunt apreciați la adevărata lor valoare, iar noi trebuie să învățăm să ne apreciem tinerii.

Cu ce probleme sociale majore se confruntă ei?

Din punctul meu de vedere, tinerii se împart în două categorii: tineri care au posibilități și tineri care au lipsuri. Părerea mea este că neajunsurile și sărăcia îi îndreaptă pe tineri într-o direcție greșită, spre alcoolism, violență, furt, droguri și poate în unele cazuri chiar și spre crimă. Trebuie să învățăm copiii de mici cum să se comporte, să le cultivăm din timp sentimentul de responsabilitate față de semenii lor, să-i învățăm să discearnă binele de rău.
Din păcate în România sunt foarte mulți copii care provin din familii foarte sărace, rezultatul sărăciei fiind violența în familie. Copiii, din dorința de a scăpa din acest mediu, fug de acasă și în cele mai multe cazuri, aceștia ajung pe mâinile unor persoane care reușesc să profite de vulnerabilitatea lor și să-i influențeze într-un mod negativ.

Cum intenționezi tu să te implici în rezolvarea acestor probleme?

Întotdeauna când am văzut o persoană aflată în dificulatate, am ajutat-o cum am putut. De exemplu, acum patru ani de zile eram pe faleză în mașină și mă îndreptam spre casă. În drumul meu, am văzut un tânăr implicat într-un accident de motocicletă. Am oprit, l-am dus la spital, am avut grijă de el și chiar zilele trecute am fost plăcut surprins fiindcă m-am întâlnit cu el, pentru prima dată după 4 ani de zile, moment în care mi-a mulțumit din nou pentru ajutorul acordat. Aceasta este satisfacția mea, să pot ajuta cât mai mulți oameni care au nevoie de sprijin în situații de criză. De asemenea, am fost implicat în diferite proiecte sociale prin intermediul cărora am putut să dau o mână de ajutor familiilor defavorizate și copiilor abandonați.

Există vreun proiect în care ești implicat momentan?

În prezent, vreau să înființez o organizație neguvernamentală care să vină în întâmpinarea nevoilor galațenilor. Deja am format o echipă de voluntari cu care voi lucra pe viitor pentru prevenirea abandonului școlar, abandonului familial, violenței în familie, consumului de droguri, alcoolismului și a izolării bătrânilor. Consider că generația tânără are mult de învățat din experiența vârstinicilor, iar unul dintre obiectivele voluntarilor noștri este să creeze pârghiile necesare pentru dezvoltarea unui dialog mult mai strâns între cele două generații.

De unde ți-a venit această idee? De la ce ai pornit?

În fiecare zi, când mă uit în jurul meu nu mai văd oameni zâmbitori, văd oameni triști, grija a€œzilei de maine” fiind una dintre principalele probleme pentru ei. Nu este normal, de aceea, prin această organizație, m-am gândit că poate le voi readuce zâmbetul pe buze galațenilor care au greutăți, bucuria de a trăi și de a avea un tel . Peste tot sunt oameni deznădăjduiți, iar noi trebuie să ne ajutăm semenii, fiindcă nu se știe când, și noi vom avea nevoie de ajutor.

Anunțuri

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

 1. sorin

  Tineri ca Sorin sunt mai rar intalniti in ziua de astazi ! Ar fi bine sa nu am dreptate in privinta raritatii !

 2. marian munteanu

  acum o dam in gramatica?
  am observat pe mai multe forumuri ca atunci cand se ridica o problema,intra unii si o da cu gramatica,cu regionalisme,cu mai nu stiu ce,dar cu ce ar putea sa isi aduca aportul la ideea omului asta nu…..mai lasati oameni buni garagara si mai faceti si ceva in afara sa va dati profesori de limba romana,si nu cred ca nu aveti capacitatea intelectuala sa veniti cu idei,atat timp cat va dati docti.

 3. Gheorghe Mirela

  Ma surprinde si ma ingrijoreaza inertia de aici. Cineva incerca sa intreprinda ceva si restul raman in pasivitate, nu reactioneaza decat… altcineva, care „se leaga” de gramatica. Hai sa mai spun o data, poate ma aude cine are urechi de auzit: Faptul ca Sorin Lacatusu a decis ca este cazul sa iasa din pasivitate constituie un exemplu de urmat pentru multi dintre noi care „hiberneaza”, asteptand sa faca altii lumea un pic mai buna. Hai sa-l sprijinim pe Sorin, fie doar si cu un simplu „tine-o tot asa”!

 4. Gheorghe

  Ma surprinde linistea de aici si ma ingrijoreaza. Cineva se straduieste sa intreprinda ceva, sa iasa din amorteala, iar ceilalti par a ramane pasivi. Initiativele lui Sorin Lacatusu sunt laudabile si ma gandesc ca am putea macar sa-i spunem „tine-o asa, Sorin!”, daca nu incercam sa-i fim de ajutor in vreun fel…

 5. Gheorghe Mirela

  Erata: „limbii romane”. De unde rezulta ca, desi nu sunt nici editor, nici „opinist” si cu atat mai putin jurnalist, stiu ca „scripta manent” si e, deci, pacat sa se creada ca o greseala pe care am facut-o s-ar datora si altui context decat ceea ce francezii numesc „faute de frappe”. In traducere libera, „greseala de tastare”.

 6. Gheorghe Mirela

  Cu tot respectul, Ela, daca fiecare s-ar apuca sa modifice lexicul si gramatica limbii romana dupa cum i-ar suna lui mai bine (sau mai comod), nu stiu unde am ajunge. Probabil, sa vorbim ca unii, pe forumuri, in stil: nimik, lol, putzin si tot asa. Si… iar cu tot respectul, cand publicam un articol, online sau nu, si exista greseli, vina nu apartine „interogatului”. Asa cred eu.

 7. Multumim pentru feedback. Din pacate pentru partea de online nu avem postul de editor inca bine definit. Momentan lucram pentru a pune la punct toate detaliile acestui proiect. Daca gramatica este un pic „aburita” sau in ceata, voi incerca sa editez texul. Discutia s-a purtat prin mail si am preluat informatiile de la interogat. Intradevar consider ca era de datoria noastra sa verificam gramatica, dar gramatica este prietena tuturor, consider ca toti ar trebui sa o folosim. Sfaturile dumneavoastra sunt „de urmat” dar nu sunt valabile pentru noi. Noi echipa Imagine & Brand nu suntem jurnalisti suntem „opinisti” in democratie, la urma urmei, scriitorii sunt cei care au modificat Dex-ul, de ce nu putem face si noi asta? 🙂 Aici ma refer la cuvinte de genul: intrunul, vizavi, intai, intaia si altele. Glumesc! Sa aveti o seara de poveste!

 8. Gheorghe Mirela

  In ceea ce-l priveste pe Sorin Lacatusu, nu pot decat sa-l felicit pentru implicarea (constructiva) in problemele sociale actuale, manifestandu-mi, de asemenea, speranta ca va continua si pe viitor sa fie la fel de activ si de perseverent! Bravo, Sorin!

 9. Gheorghe Mirela

  Articolul este interesant, dar v-as sugera ca, inainte sa dati unda verde tiparului (clasic sau… virtual), sa fiti mai atenti la formulari si la gramatica. Altfel, este pacat de munca si de initiativa. O sa va semnalez, pentru exemplificare, faptul ca, in anumite contexte, substantivul „copii” se cere articulat cu articolul hotarat „i”. Astfel, in paragraful „Cu ce probleme sociale majore se confruntă ei?”, trebuia scris „trebuie sa invatam copiii (!!!!) de mici” si „copiii (!!!!) au dorinta. Ca sa nu mai spun ca pe alocuri lipsesc si virgulele, acolo unde ar trebui musai sa apara. Un jurnalist, pentru a fi „bun”, trebuie sa stapaneasca foarte bine gramatica propriei limbi.
  Succes!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: