Bunele maniere pe cale de dispariție

Prima impresie contează! Și chiar dacă unii dintre noi neagă acest lucru, modul în care interacționăm pentru prima dată cu o persoană spune multe despre noi. De aceea felul în care ne îmbrăcăm, felul în care ne purtăm, modul în care ne adresăm, toate aceste aspecte influențează modul în care ceilalți ne privesc. Într-o lume în care se pune tot mai mult accent pe aparențe, bunele maniere reprezintă cartea noastră de vizită.

Confucius, faimosul înțelept chinez, spunea că virtutea nu reprezintă nimic dacă nu se naște din curtoazie, adică din inimă. Omul va avea un comportament natural și agreabil, adică o purtare civilizată numai respectând niște reguli care s-au impus și s-au codificat de-a lungul timpului. Bunele maniere nu sunt deloc inutile! Dimpotrivă, ele contribuie la formarea noastră ca oameni, la bucuria de a trăi printre semeni civilzați. Codul bunelor maniere reprezintă, de fapt, arta de a trăi frumos în toate împrejurările vieții.

Dar nu e nevoie de o carte să iți spună cum să te porți. Trebuie ca tu singur să te respecți pe tine și pe cei din jur. Indiferent unde mergi, într-un restaurant, bar, club, la școală sau la muncă, trebuie să iei cu tine de acasă politețea. Iată câteva reguli de bază pe care trebuie neapărat să le știi și să le aplici pentru a face dovada unei bune creșteri:

Când te afli într-un restaurant sau într-o cafenea nu fluiera sau nu striga după chelner. Un semn discret din mână este suficient. Nu te scobi în dinți și nu-ți suge măselele, mai ales dacă ești înaintea mesei. Nu ține scobitoarea între dinți, asta se poate permite la volanul tractorului în cel mai bun caz. Nu pleoscăi când mănânci! E pur și simplu dezgustător și îi faci pe cei din jurul tău să-și piardă pofta de mâncare. În timpul mesei nu face glume crude și grosolane. Nu folosi un limbaj vulgar și renunță la glumele sexuale, mai ales când sunt și persoane de sex opus de față! Te face să pari ieftin și needucat. Dacă nu poți spune o glumă bună mai bine n-o mai spune deloc. Mulți uită bunul obicei de a pune mâna la gură atunci când cască, expunându-și interiorul cavității bucale spre admirația tuturor. Ține ușa pentru oricine vine în spatele tău! E pur și simplu grosolan să intri ca boul înaintea unei femei! Când te afli într-un cerc de prieteni ferește-te să vorbești la ureche. Denotă proastă creștere. Poate părea că îi bârfești pe ceilalți, chiar dacă tu probabl îi spui ceva total neinteresant. Închide telefonul când ești în sala de cinematograf sau dă-l pe silențios și în niciun caz nu vorbi la el în timpul filmului. Nu merge în vizită fără să anunți sau să suni înainte! Nu te posta neanunțat în fața ușii cuiva nici dacă e apropiat. S-ar putea să fie un moment nepotrivit. Atunci când ți se oferă un cadou să fii reconscător/recunoscătoare și să nu pui o expresie de genu ce-i cu asta? Nu oferi niciodată bani în loc de cadou. E de prost gust. Când mergi cu mașina nu deschide geamul ca să audă și ceilalți participanți la trafic manelele lui Guță și Minune date la maxim. Nu sta în fundul cuiva încercând să-l faci pe acesta să se miște mai repede. Nu bloca intersecția dacă semaforul este deja galben. Și aș putea continua dar cred că ați prins ideea.

Sper că nu am fost răutăciosă dar aceste lucruri le observ fără să vreau de fiecare dată când ies din casă. Poți să placi persoanelor pe care le întâlnești, să ai succes după succes, să uluiești lumea cu inteligența ta, dar toate aceste calități sociale nu-ți permit totuși să fii îngăduitor cu propriile tale defecte. Acel cunoaște-te pe tine însuți, celebrul epigraf gravat pe templul lui Apollo din Delphi, este un sfat demn de urmat cu toate că este un examen, dintre cele mai severe, la care trebuie să te supui permanent.

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

  1. felicitari pentru articole Lilisor 🙂 … e de bun augur si foarte necesar… la cat mai multe in domeniu

  2. Rama

    Ai tu un prieten,si daca trebuie sa iei vre-un interviu despre un om cu bune maniere….Te astept :D:D
    frumos articol :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: