După război mulți viteji se arată

Mare vervă mare în rândul politicienii români! Un val de reacții s-a declanșat la începutul săptămânii după ce Camera Deputaților a adoptat legea propusă de PDL, legea lustrației. Potrivit acestei legi persoanele care au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist vor avea accesul restricționat la funcțiile politice.

Cu 167 de voturi pentru și 4 abțineri, proiectul de lege prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcții și demnități publice pentru persoanele care au un trecut în cadrul regimului comunist. Aceștia nu pot candida și nu pot fi numiți pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnități și funcții publice. Legea mai prevede ca persoanele care ocupa funcții să depună o declarație în care să explice dacă se încadrează într-una din categoriile persoanelor lustrabile sau nu.

Primii care au reacționat față de noua lege au fost PSD-iștii în frunte cu Ion Iliescu: Legea lustrației e discriminatorie, aberantă și total inutilă Fostul președinte susține că legea acesta trebuia facută în primii ani de la căderea regimului comunist și că reprezintă o rușine pentru Romania, având în vedere că o astfel de lege nu mai există în nicio altă tară democratică. Nea’ Nică susține că nu se simte vizat de acestă lege deoarece el nu mai ocupă funcții politice și nici nu are de gând s-o mai facă.

În viziunea Președintelui PNL Crin Antonescu această lege este una ratată deoarece nu mai există regimul totalitar și că 22 de ani de ezitări nu pot fi transpuși peste noapte într-o lege.

Președintele PSD Victor Ponta a declarat că acestă lege este o gogomănie, o varză de lege care nu rezolvă nimic și care demonstrează că PDL nu mai are nicio gândire strategică. Socialul s-a arătat indignat de faptul că în lege au fost introduse mai multe excepții de la principiul lustrației, pentru a nu afecta liderii PDL.

Acesta lege este părtinitoare și pe alocuri ridicolă a declarat Vicepreședintele PNL Varujan Vosganian. Acesta spune că ridicolul legii constă în faptul că un fost demnitar comunist poate ajunge șef de stat, dar nu poate să fie consilier prezidențial. Legea nu schimbă, practic, nimic în ce-i privește pe aleși. Ca și până acum, oricine poate candida la orice funcție, completând o declarație privind trecutul său a mai declarat liberalul.

Singura care vede acestă lege ca pe o reparație morală este președinta Camerei Deputaților, Roberta Anăstase. Aceasta consideră că acestă lege este așteptată de poporul român de 22 de ani încoace și că avantajele legii sunt acelea că atunci când oamenii vor merge să voteze vor cunoaște trecutul politic al canditaților.

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: