Românii care clonează maşini

Aveţi grijă când vă plimbaţi prin Bucureşti pentru că s-ar putea să daţi peste o maşină identică cu a voastră. Când spun identică mă refer că nu doar culoarea şi modelul sunt la fel cu ale maşinii voastre, ci chiar şi numărul de înmatriculare! Aşa a păţit proprietarul unui Volvo C30 argintiu, povestea începând să circule pe internet încă din noiembrie 2011. Există speculaţii în presă conform cărora întâmplarea ar avea legătură cu un dosar penal al procurorilor de la Tribunalul Bucureşti. Ei au trimis în judecată o reţea formată din 19 persoane care vindea maşini furate sau le clona, cu scopul de a-şi înşela clienţii.

Pe principiul „cine se scuză, se acuza”; Poliţia Capitalei a intrat pe fir, alertând chiar şi Interpolul. Ar fi trebuit să se uite întâi în ograda lor. Escrocii găseau maşini înmatriculate legal în România, asemănătoare ca model şi an de fabricaţie cu cele furate din străinătate şi apoi le creau plăcuţe de înmatriculare false. Cum făceau asta poate vă întrebaţi? Se bucurau de sprijinul câtorva poliţişti şi funcţionari de la Registrul Auto Roman. Suntem familiarizaţi cu sistemul şpăgilor practicat în România şi e lesne de înţeles că angajaţii statului român percepeau diverse tarife piperate în schimbul colaborării lor.

Iniţial, proprietarul maşinii clonate a fost plimbat de la Ana la Caiafa, deoarece cei de la secţia de poliţie alertată susţineau că era treaba celor de la circulaţie. Cei de la circulaţie spuneau că maşina nu este în neregulă fiind tot a proprietarului, iar dacă era furată ar fi fost de competenţa celor de la furturi. Enervat de fenomenul spălării pe mâini şi de faptul că toţi ajunseseră oarecum la un numitor comun, spunând că maşina era a lui, proprietarul a chemat o platformă şi a dus maşina acasă la el. Acesta declara: „Eu sunt convins că maşina era folosită sau pregătită pentru fapte demne să îi îmbogăţească pe anumiţi interlopi. Iar dacă erau depistaţi, fugeau sau lăsau maşina acolo. Poliţia urmând să salte gâscanul. Adică pe mine.”

Şi cum romanul e întreprinzător, rapiditatea cu care acţiona reţeaua e uluitoare. După ce aduceau în ţara maşinile pe care în prima fază le închiriau, odată cu încheierea contractului de închiriere, escrocii predau clientului, împreună cu autoturismul solicitat, talonul (certificatul de înmatriculare), asigurarea de răspundere civilă auto, rovinieta, cartea verde şi o singură cheie de contact. Pe data de 27 ianuarie 2012, procurorii Parchetului din Bucureşti au încheiat ancheta şi au trimis în judecată cele 19 persoane care formau reţeaua. Acuzările ce li se aduc cuprind: înşelăciune, dare de mită, favorizarea infractorului, fals şi conducere fără permis.

Să mai spună cineva că românul nu e capabil să scoată bani din piatră seacă. Nu contează de unde bate vântului crizei economice, el e capabil să se adapteze. Pesemne că Blaise Pascal se gândea la noi romanii când a spus: „Ce himeră mai este şi acest om? Ce noutate, ce monstru, ce haos (…)? Judecător al tuturor lucrurilor, imbecil vierme de pământ, (…) îngrămădire de incertitudini şi eroare; mărire şi lepădătură a Universului.”

Reclame

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: