Bătaia nu e ruptă din rai!

În România, în fiecare minut, două femei sunt victimele violenței domestice. Anual 75% dintre femei sunt abuzate în spațiul domestic. Cele mai multe dintre ele nu depun plângere de frica soțului sau de teama că ar putea ajunge în stradă.

Pentru a reduce din numărul victimelor și pentru a veni în ajutorul femeilor, Camera Deputaților a adoptat marți proiectul privind combaterea violenței în familie. Potrivit acestuia violenţa în familie se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală. Victima poate să ceară un ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe, etc.  Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi 2 ani. Instanţa poate interzice agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună și poate să-l oblige să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată și cele generate de adăpostirea victimei. În plus, muşcatul, trasul de păr şi chiar îmbrâncirea vor intra în categoria violenţei domestice şi vor fi pedepsite, alături de violenţa verbală şi presiunea psihologică. Proiectul de lege prevede şi sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condiţiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.

Pe lângă toate aspectele pozitive pe care le aduce această lege, inițiatorii ei nu au luat în calcul și eventualele urmări ale aplicării acesteia.

Legea poate genera multe abuzuri, atât din partea autorităților cît și din partea celor care, din interes material, pot simula cu ușurință un atac de violență domestică, scăpând astfel rapid și convenabil de un partener incomod. Este posibil ca infractorul să nu poată plăti consiliere victimei sale, pentru că nu beneficiază de nicio sursă de venit. În acest caz victima ar putea rămâne neconsiliată. În cazul în care victima ar rămâne în casa infractorului dovedit de violență domestică s-ar putea să nu aibă posibilitatea să plătească facturile de întreținere, fapt ce ar putea duce la o executare silită a proprietarului, deși el nu a făcut acele datorii. Sau se poate ca victima să acumuleze intenționat acele datorii pentru a se răzbuna pe agresor. Trebuie luat în considerare faptul că infractorul ar putea deveni el însuși o victimă, căci ar fi posibil ca acesta să-și piardă și serviciul și casa, astfel că nu va putea plăti eventualele obligații financiare pentru copii (pensia alimentară). Justiția și Poliția se pot dovedi a fi incapabile de a înfrâna resentimentele agresorilor împotriva victimelor lor, ca urmare a aplicării acestei legi. Victimele vor rămâne o țintă ușoară iar agresorii vor fi mai înverșunați ca niciodată și dornici de răzbunare. Familia reprezintă celula de bază a societătii, factorul principat de progres al societății umane. Această lege ar putea încuraja divorțurile, fiind astfel afectat și sporul natural, cel care asigură viitorul unei națiuni.

Anunțuri

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: