O „felie de litoral”, vă rog

Plajele au devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai păguboase afaceri pe care le desfășoară statul român. În 2007 și 2008, ele au fost concesionate pe o perioadă de zece ani, dar în 2009 fostul director al Direcției Apelor Dobrogea, Laurențiu Marin, a decis rezilierea tuturor contractelor și reluarea procedurilor de licitații.  S-a ajuns evident în instanță, procesul luând sfârșit la începutul anului 2010. Circul a fost reluat și în 2010, respectiv și acum în 2012.

Administraţia Naţională „Apele Române” organizează o licitaţie publică pentru închirierea a 109 sectoare de plajă turistică, ce însumează o suprafaţă de 500.000 de metri pătraţi, adică în jur de 25% din plaja turistică a Mării Negre.

Se va semna un contract de închiriere pentru unul sau mai multe sezoane estivale şi se va lua în calcul preţul cel mai mare. Pentru a fi închiriat un sector pe o perioadă de zece ani, investitorii sunt obligaţi să nu ridice construcţii din beton şi să desfăşoare activităţi de comerţ doar cu respectarea regulilor de protejare a mediului. Pe lângă condiţiile financiare, firma care doreşte să închirieze un sector de plajă trebuie să nu fie datoare la stat şi să aibă obiecte de activitate legate de turism sau organizări de evenimente de divertisment ori sportive.

Speculaţiile din presă lansează o marjă de preţuri. Cel de pornire este de 1,1 lei pe metru pătrat pe an pentru plaja din sudul litoralului şi de 11 lei pe metru pătrat pentru plaja din Mamaia, care este si cea mai scumpa. Chiar daca cele mai căutate plaje sunt cele din staţiunea Mamaia, au început să fie solicitate şi cele din Năvodari şi Eforii. Decizia a fost aprobată de guvern, iar licitaţia publică va avea loc înainte de începutul sezonului. Cei care sunt interesaţi vor depune ofertele pentru licitaţie la secretariatul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral din Constanţa. Data limită de depunere a ofertelor este 13 martie 2012, relatează Ziarul Financiar. În cazul în care nu vor fi oferte suficiente pentru anumite sectoare, licitaţiile vor fi reprogramate, fiind necesare minimum două oferte eligibile pentru a putea fi adjudecată licitaţia.
Jumătate din fondurile obţinute prin închiriere vor fi încasate de Administraţia Naţională „Apele Române” – Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, în timp ce restul de 50% din sume vor fi vărsate la bugetul de stat. Fondurile vor fi folosite pentru reabilitarea plajelor.

Din punctul meu de vedere, privatizarea plajelor de la Marea Negră ar avea numai efecte pozitive pentru turismul românesc, daca procesul nu ar fi facut fraudulos și abuziv. Astfel, ar fi stimulate investiţiile, competitivitatea şi calitatea turismului, fără a se cheltui nici un leu de la bugetul de stat.
Investitorii ar avea toate motivele să plaseze capital  pe piața românească, fiindcă plajele și lanțurile hoteliere care se află încă în proprietatea statului au ajuns într-o stare de degradare. Dacă încercăm să aducem investitori fie de pe piața internă, dar mai ales investitori străini care fac turism de mult timp reușim, cu potențialul pe care îl vem, să îi depășim și pe bulgari. Ei au privatizat inteligent și uitați cum le merge turismul de litoral. Atrag prin oferte atractive și prețuri mult mai mici, comparate cu litoralul românesc. Ofertele noastre sunt aproximativ egale ca preț, ca cele din Grecia sau Turcia, dar nu comparăm serviciile!

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Un comentariu

  1. o felie si la masa mea :)) spre epava acolo..la Costinesti

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: