I love you to the bones! Sau modele (a)normale…

Datorită societății în care trăim, unde imaginea și ambalajul trebuie să fie perfecte, nemainteresând pe nimeni esența sau conținutul, o presiune enormă se așterne deasupra capului fiecărei tinere cu o dorință exacerbată de integrare în curent. Ceea ce fetele sau femeile obsedate de perfecțiune nu știu, este că de multe ori panourile, spoturile publicitare sau ședințele foto din marile reviste sunt modificate și retușate extraordinar de tare. Unii oameni tind spre acest standard de pseudo-perfecțiune, crezând că idolii lor sunt reali și fără defecte, alimentându-se cu lipsă de încredere și nemulțumiri la adresa propriei persoane. Aceste nemulțumiri sau reproșuri pot forma boli și în ultimă instanță, pot cauza moartea. Anorexia înseamnă lipsă poftei de mâncare, dorinta de a consuma cât mai puține alimente cu putință, având o imagine distorsionată asupra propriului corp. Persoana anorexică se teme că se va îngrășa, așa că mănâncă sub limitele normale și ajunge să își pună viață în pericol. Dar mai există încă o formă de anorexie, mult mai gravă;  și fac referire la anorexia nervosa care este o boală psihică manifestată prin obsesia slăbitului. Mentalitatea persoanelor suferinde de anorexia nervosa este aceea că dacă reușesc să își suprime o nevoie fiziologică, pot reuși în tot ceea ce își propun.

Victimele sigure sunt în special fotomodele și tinerele cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani.
E un lucru unanim cunoscut: când spui fotomodel, involuntar te gândești la o persoană înaltă și slabă. Prea slabă. Și pentru care noținunea de trei mese pe zi este inexistentă, apa plată, țigările și energizantele fără calorii luând locul mic dejunului, prânzului sau cinei. Întradevăr miza este mare și câștigurile pe măsură. Aceste fete nu se înfometează de plăcere, ci cu gândul de a-și crește cota de piață pentru a se afla la cât mai multe prezentări de modă și reclame.
În 2006 s-a făcut cea mai drastică mișcare în lumea modei, cu privire la greutatea modelelor. Festivalurile de modă din Spania au interzis accesul fotomodelelor mult prea slabe, care aveau un indice de masă corporal ( BMI ) sub limita normală. Prin urmare modelele anorexice ce purtau măsura zero (echivalentul mărimii europene 32) nu au mai defilat. Ca într-un joc de domino, au urmat interdicții și la Milano, Londra și Edinburgh. Cu toate că la Paris se da oră exactă în modă, acesta s-a opus vehement noului concept.

Poate această mișcare nu a fost un real succes, dar cel puțin a atras atenția presei din lumea întreagă asupra faptului că de la an la an paradele de modă parcă erau destinate tinerilor mediciniști, din moment ce puteai număra cu ușurință coastele sau puteai vedea cu ochiul liber liniile omoplaților și umerilor. Tiparul standard de 90-60-90 deja intră în categoria plus size.
Părerile au fost împărțite și evident au existat tabere adverse. Tessa Jowell, secretarul britanic a Culturii, a declarat cu privire la acesta inițiativă următorul lucru:  Industria modei trebuie să promoveze frumusețea, iar utilizarea de manechine foarte slabe va distruge încrederea tinerelor fete în ele insele , pe când Karl Lagerfeld, creative designer la Chanel, a declarat că a€œceasta agitație este o falsă polemică.

Dar cum fără foc nu iese fum, în aceste campanii trebuie sa existe un adevăr. Și chiar dacă majoritatea designerilor refuză să vadă, elefantul mare și roz există în cameră! Au fost numeroase cazuri în lumea fashionului, de modele care și-au dat sufletul pentru modă, la propriu! Cele mai mediatizate au fost ale lui Luisel Ramos, care a murit la vârstă de 22 de ani fiindcă nu a mâncat nimic timp de două săptămâni, și cel al modelului francez, Isabelle Caro, care a suferit de anorexie timp de 15 ani ( Isabelle cântărea doar 30 de kilograme, la 1,75 metri înălţime. ) Ea a fost și subiectul unei controversate ședințe foto ce servea drept model împotriva anorexiei. Pozele au fost un adevărat șoc pentru lumea întreagă, dar nu atât de tare pentru publicul țintă a€“ creatorilor de modă și a manechinelor. Deși aceștia au militat pentru modele cu siluete sănătoase, în 2011 la London Fashion Week modelele anorexice au revenit în forță!
Până la urmă cat de slab înseamnă prea slab, și cât de slab înseamnă deja  gras într-o lume industrializată de standardul frumuseții?

Anunțuri

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: