Sindromul Wikipedia – cum să îţi dai cu părerea neavizat

Cu toţii am auzit de ea şi fiecare dintre noi a folosit-o măcar o dată. Fie că ai apelat la ea atunci când aveai de făcut un referat şi îţi era prea lene să te duci la bibliotecă să iei o carte sau pur şi simplu atunci când voiai să verifici o informaţie sau să te lămureşti cu ceva, nu poţi nega că nu ai utilizat acest site. Ai ghicit! Este vorba despre oracolul contemporan, Wikipedia! Enciclopedia online, a cărei fondator este Jimmy Wales, a revoluţionat modul în care omenirea îşi stochează cunoştinţele. Ceea ce a adus nou este faptul că oricine poate edita oricând articolele postate. Acest aspect reprezintă avantajul care conferă actualitate tuturor informaţiilor de pe Wikipedia. Dar acesta păleşte prin comparaţie atunci când ne gândim că fiecare dintre noi îşi poate da cu părerea. Nu aţi pus niciodată la îndoială acurateţea informaţiilor pe care le căutaţi când accesaţi acest portal? Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu toţi suntem un fel de mini enciclopedii gata oricând să ne împărtăşim înţelepciunea cu cei din jur. Ar trebui să lăsăm asta pe seama oamenilor de ştiinţă, a profesorilor, academicienilor, psihologilor ş.a.m.d. Să îi lăsăm pe Freud, Jung, Buddha şi Mahatma Gandhi să ne lumineze! În ceea ce mă priveşte, atât timp cât fiecare articol poate fi modificat parţial sau total, există şanse mari ca informaţiile să fie contradictorii realităţii, fapt care duce la dezinformare. Iar acesta este ultimul lucru de care are nevoie societatea noastră şi aşa bombardată de informaţii de tot soiul, fie ele utile sau inutile. Inadvertenţele care apar pe Wikipedia rămân acolo până se găseşte cineva suficient de binevoitor încât să le corecteze. Un aspect mult mai îngrijorător este ca oricine poate şterge contribuţiile valoroase aduse de alţii. Poate veţi spune: „Ok, trebuie să existe cineva care să controleze informaţiile care se postează”. Da, este administrată de fundaţia non-profit WikiMedia, ce face parte din fenomenul recent numit Web 2.0. Sunt convinsă că aţi auzit şi de Wikileaks. Acesta este o organizaţie non-lucrativă înfiinţată de dizidenţi chinezi şi nu numai, jurnaliști, matematicieni și programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia, și Africa de Sud, care publică documente nedestinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii. Iniţial, site-ul folosea MediaWiki şi permitea modificări din partea utilizatorilor. În prezent, această caracteristică s-a schimbat iar Wikileaks, deşi foloseşte MediaWiki nu este o parte a WikiMedia şi nu trebuie asociat cu Wikipedia. Site-ul a declanşat în 2010 un adevărat seism în diplomaţia mondială şi de curând a declarat că a început publicarea a peste cinci milioane de mesaje ale societăţii americane private de informaţii şi analiza strategică Stratfor.

Reclame

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

 1. Ana-Maria Neagu

  Dragă Andrei, îţi apreciez părerea, însă tot ce am vrut eu să scot în evidenţă este că există/au existat anumite informaţii care se contrazic între ele şi că nu e tocmai ok că fiecare poate să modifice anumite articole şi eventual să şteargă informaţii valoroase. Nu cred că ai putut verifica chiar toate articolele de pe Wikipedia ca să ştii cu siguranţă că absolut toate sunt 100% veridice.
  P.S. „care am văzut-o ” are nevoie de prepoziţia în Acuzativ „pe” 🙂

 2. andrei

  Atentie, tot ce este postat pe Wikipedia este insotit de obicei insotit de referinte. Daca decizi sa iei de buna o informatie care nu este prevazuta cu referinte o faci pe raspundere ta !!! Iar fiecare postare, sau cel putin asta incearca membrii Wikipedia este verificata, deci nu chiar orice prostie ajunge si ramane in articolul respectiv, mai ales daca este ceva de interes major. Sunt oameni care lucreaza full time la WIkipedia, de asta s-a facut si strangerea masiva de fonduri care am vazut-o cu totii pe site. Putin cam confuz articolul, si consider ca daca Wikipedia era intr-adevar cum spui tu, nu mai era acum unul dintre cele mai vizitate website-uri de pe internet.

  P.S. La inceput cand faci referire la enciclopedie in final termini cu „acest site”. Trebuie articulat corect: ori „ai utilizat-o/ ai utilizat aceasta enciclopedie” ori articulat fiecare cuvant la masculin pentru „acest site”.

 3. Florea

  Uneori , caut lucruri abstracte pe wiki , alte ori :)) caut si alte lucruri mai putin „” dumnezeiesti „”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: