Era biţilor

Trăim într-o lume complet digitalizată.  Ceea ce acum câţiva ani părea imposibil din punctul de vedere al tehnologiei, astăzi este ceva natural. Oriunde priveşti, observi oameni care folosesc cele mai sofisticate gadgeturi. De la laptopurile cu wireless, telefoanele cu sistem de operare Android care se conectează la internet prin wi-fi şi până la tableta iPad, întreaga noastră lume se învârte în jurul tehnologiei. Este de la sine înţeles că presa scrisă nu putea face rabat de la întrebuinţarea internetului. Ritmul infernal al lumii în care trăim nu ne permite luxul de a sta şi de savura cafele în timp ce răsfoim clasicele ziare. Vorba americanului: Time is money, iar cum banii reprezintă motorul societăţii în care ne ducem existenţa, informaţia trebuie să fie aici şi acum! Presa scrisă tradiţională nu reuşeşte să actualizeze informaţiile în timp real. Acesta este motivul pentru care aproape toate publicaţiile au trecut şi pe varianta online. Chiar dacă frageda-mi vârstă nu mi-a oferit experienţa unei copilării împresurate de filme alb-negru, există câteva scene care îmi vin în minte din când în când. Secvenţe care înfăţişează străzi din diferite oraşe, unde câte un copil cu geanta ca de poştaş striga ştirile cele mai importante şi arunca ziare la porţile caselor, îmi trec câteodată prin faţa ochilor. Dar ele sunt astăzi arhaice. Pur şi simplu nu mai este loc pentru ele, deoarece în secolul vitezei trebuie să apăsăm acceleraţia cât mai tare cu putinţă.Chiar dacă unii sunt de părere că internetul s-a infiltrat în vieţile noastre ca un virus, care odată instalat rămâne acolo şi ne macină încet încet inteligenţa, eu spun: Nu, nu este aşa! Stă în puterea noastră să selectăm informaţiile de care avem nevoie. Cine spune că cititul unui ziar, al unei reviste este o dovadă de cultură, pe când cititul unei publicaţii online, una de incultură?! Să fie oare mirosul de cerneală un indicator al calităţii? Aceasta este doar o modalitate ipocrită a unora de a spune că resping tehnologia, când de fapt o îmbrăţişează poate fără să îşi dea seama.

Anunțuri

Despre Ana-Maria Neagu

Să vă povestesc despre mine...îmi place să cred că sunt o persoană echilibrată, cel puţin că încerc să fiu. Îmi doresc să îmi completez bagajul de cunoştinţe continuu şi...Stop! Mă opresc înainte ca subiectivismul să pună stăpânire pe mine şi voi lăsa loc articolelor să îmi facă o caracterizare. În ceea ce priveşte năzuinţele, îmi doresc ca ceea ce scriu să fie pe placul vostru, iar atunci când mă accesaţi să fiţi siguri că veţi găsi informaţii care să vă satisfacă setea de actualitate.

  1. razvan

    trebuia sa se intample lucrul asta nu credeti? cand ziarele erau singura sursa de informatie apoi a aparut radioul care a fost devansat de televizor , doar nu credeati ca ati ajuns la capat de drum?
    internetul a fsot inventat ca un lucru care in mod firesc candva tot aparea in viata noastra mai devreme sau mai tarziu
    si stati daca nu va grabiti sa parasiti lumea asta va veti teleporta ;gluma aia arhicunoscuta cand te lovesti in piept si spui „ingheigi” va deveni realitate

  2. Paradoxal in era informatiilor tineretul din ziua de azi este mult dezinformat si plictisit de viata. Multe din tehnologiile aparute au ca menire usurarea si scurtarea muncii. Este un joc foarte fin de care putini se prind ca de fapt nu e asa si ca lumea se plange din ce in ce mai mult ca nu are timp. Internetul e bun din multe puncte de vedere. Cunosc oameni care nu au viata personala ci doar calculator. Casatoria asta cu un laptop dauneza grav bucuriei de a trai si de a simti viata …as putea spune destule bancuri pe tema asta dar se cunosc deja. Generatia McDoanald’s si-a aratat neputinta in multe aspecte vitale ale vietii chiar si intr-o era a bitilor.
    P.S. Adevarata revolutie nu se face din spatele monitoarelor dand like ci in strada.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: