Legenda Sfântului Valentin

Sfântul Valentin, sau în variantă engleză Valentine’s Day, este o zi specială pentru cei îndrăgostiți, dar și pentru cei care sunt în căutarea iubirii și care își doresc ca arcul lui Cupidon să-i nimerească cu săgeata dragostei. Cu toate că noi românii avem o sărbatoare a dragostei pe care o petrecem in 24 februarie, Dragobetele, ne bucurăm și de această sărbatoare împrumutată, fiind un prilej de a ne arăta dragostea celui drag nouă. Puțini sunt însă cei care cunosc legendele și originile care se află în spatele acestei sărbatori a iubirii.

Una dintre legendele lui Valentin datează încă din secolul III când Roma era condusă de Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut și sub denumirea de Claudius Cel Crud. Lângă palatul său exista un frumos templu în care era preot Valentin. Romanii îl iubeau foarte mult și mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile. În fața altarului, în care ardea veșnic un foc, înghenuncheau ca să-i primească binecuvantarea. Săraci sau bogați, deștepți sau ignoranți, tineri sau bătrâni, nobili sau oameni din popor toți veneau în numar mare la Valentin.

În Imperiul Roman războaiele erau un lucru obișnuit, iar Claudius își chema supușii să participe la razboi în fiecare an, pentru că luptele nu încetau niciodată. Mulți dintre romani nu mai aveau nicio dorință de a mai merge la o bătalie care se transformase de mult într-o luptă pentru cucerirea altor popoare. Bărbații căsătoriți nu mai doreau să-și părăsească familiile și fermele în care își duceau viața liniștită. Tinerii nu doreau să-și lase singure iubitele nici măcar pentru o zi. Din această cauză, numarul celor înrolați în armata împăratului scădea cu fiecare zi care trecea. Caludius a devenit foarte furios, și drept consecință a ordonat ca nicio căsătorie să nu mai fie celebrată și toate logodnele să fie imediat anulate. În aceste condiții mulți romani au plecat la razboi plini de deznădejde pentru că își părăseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune că o mare parte dintre ei nu au mai suportat durerea și au murit.

Preotul Valentin a fost foarte întristat de ordinul împaratului, considerând că niciun om nu are dreptul, nici măcar Claudius, să interzică căsătoriile. Așa că, atunci când un cuplu de îndragostiți a venit la altarul său, Valentin a decis să-i cunune în secret. Vestea s-a dus în toată Roma, și în curând nenumarate perechi de tineri au venit la templu pentru a se căsători în secret. Preotul era prietenul și confidentul tuturor îndrăgostiților din districtul Romei.

Dar astfel de secrete nu pot fi ținute mult timp. Nu a trecut multă vreme până când Claudius cel Crud a aflat despre ceea ce se întâmpla. Măniat peste măsură că cineva a îndraznit să îi încalce ordinele și să îi strice planurile de razboi, Claudius a dat imediat ordin ca preotul să fie luat din templu și aruncat în temniță. Soldații nu au întarziat să îndeplinească porunca împaratului, și astfel, Valentin nu a mai văzut lumina zilei până în ziua de 14 februarie 269, zi în care acesta a murit, jertfindu-și libertatea pentru a da voie oamenilor să își împlinească cel mai nobil sentiment.

Autor: Liliana Nistor

Reclame

Despre Lili Nistor

Mă numesc Lili, am 20 de ani și sunt în zodia Taur...Glumesc! Pot spune despre mine că sunt o fire optimistă, veselă și deschisă, căreia îi plac lucrurile simple și bine făcute. În ceea ce privește munca mea la Imagine&Brand voi încerca să fiu imparțială, exceptând articolele în care îmi voi exprima opinia, critică uneori, despre o situație sau un eveniment. Îmi plac oamenii care au ceva de spus, deci părerile sau sugestiile voastre sunt oricând binevenite. :*

  1. Ma intreb cati romani sarbatoreau Dragobetele cu adevarat in fiecare an si se simteau cu adevarat indragostiti in acea zi? Asta inainte de a lua de la americani noua zi de indragosteala. Ne putem ancora in origini sau ne putem pierde identitatea ingurgitand americanisme…pam pam

  2. Felicitari Lili Nistor ! Am auzit ca sarbatoarea provine dintr-o regiune al Europei nordice, si de aici Americanii au imprumutato in stilul lor de astazi. Mult mi-ar place daca acea regiune este Irlanda fiindca stramosii lor au locuit prin partile astea unde poposim noi astazi si fiindca avem Dragobetele. In final cred ca stramosii nostri au inventat aceasta sarbatoare dar undeva ea si-a pierdut firul.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: