Facebook – Marul discordiei de pe Wall Street

A fi sau a nu fi era considerată ca fiind una dintre marile dileme shakespeariene, asta până în secolul XXI când filosofia a fost înlocuită cu cotaţia la bursă. Prin urmare, valorează Facebook 75 de miliarde de dolari, sau nu valorează? Asta e intrebarea…
Ştim cu toţii ce este Facebook-ul. Trăim cu, pentru şi pe el zi de zi, majoritatea dintre noi. Este fenomenul cu cea mai rapidă ascensiune cunoscut în lumea virtuală.
Compania fondată de Mark Zuckerberg în vremea când era student al Harvardului a reuşit să creeze, odată cu listarea la bursă, cea mai mare speculatie de pe Wall Street, declară jurnaliştii de la Forbes. Oferta publică iniţială, care are potenţialul să devină una dintre cele mai mari din istorie, era până acum aşteptată să aibă loc până în aprilie 2012, dar unele zvonuri sugereaza că CEO-ul vrea să aştepte până în septembrie 2012 sau chiar mai târziu, pentru a determină angajaţii să se concentreze pe dezvoltarea produselor, şi nu pe banii pe care i-ar putea încasa.
Potrivit analiştilor, investitorii văd în social media viitorul, lucru care se oglindeşte şi în sumele pe care sunt dispuşi să le plătească pentru pachete mici de acţiuni pe piaţă secundară. Unul din acţionarii celebri ai Facebook, solistul trupei U2, Bono, a ajuns să deţină un pachet de acţiuni de aproape un miliard de dolari.
Conform serviciului de analiză Facebrands.ro, în acest moment sunt 4,16 milioane utilizatori de Facebook în Romania din totalul de 845 de milioane. Facebook urmăbursă. Un calcul simplu al celor de Business24, arată că dacă această ţintă va fi atinsă, atunci fiecare cont de pe Facebook ar fi evaluat la 90 de euro. Un alt calcul arată că fiecare cont de pe Facebook a generat anul trecut venituri de circa 5 dolari pentru reţeaua de socializare.
Este plasat printre liderii publicităţii online, domeniul advertisingului fiind, probabil principală sursă de profit a companiei reuşind în 2011 să devină principalul furnizor de display ad-uri online în SUA.
Nu-i de mirare ca  fondatorul Mark Zuckerberg a decis să-şi reducă salariul la suma simbolică de un dolar pe an începând din 2013, urmând exemplul cofondatorului Apple, Steve Jobs. Aflam din Ziarul Financiar ca anul trecut, Zukerberg a câştigat 1,48 milioane de dolari, fiind cel mai prost plătit dintre cei cinci executivi cheie ai companiei.
Analistii financiari arată că ritmul de creştere al numărului de utilizatori şi al veniturilor Facebook s-a redus în 2011 şi că potenţialul de creştere al reţelei de socializare nu este chiar atât de mare, incat sa fie evaluata la 75 de miliarde de dolari. Mai mult, în ţările dezvoltate, precum SUA, unde piaţa de publicitate online este cea mai puternică, reteaua de socializare se confrunta cu o perioada de stagnare.
Prin urmare, la analiza mai clară a fenomenului și statisticilor, Forbes declară că Facebook nu poate valora 75 de miliarde de dolari, ci mult mai puţin, deoarece diferenţa dintre capitalizare şi veniturile anuale ar fi puternic disproporţionată faţă de alte mari companii din IT, precum Google sau Apple.

Reclame

Despre Sorina Micu

"About me" - cred că este topicul cel mai greu de abordat pentru mine! Ar fi prea multe de spus și prea puține în același timp! Cel mai important pentru voi, dragii mei care dați click în dreptul numelui meu, e faptul că vreau să fac parte din viața voastră zilnică prin articolele mele... Să vă fac să zâmbiți, să contemplați, să vă trag un semnal de alarmă, sau să facem haz de necazul nostru! Eu împreună cu minunata echipă din care fac parte, Imagine & Brand, vom încerca să fim suplimentul de presă de calitate de care aveți nevoie. Pupici! :)

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: