Împlinirea visului lui Tesla – Rectenna

Arthur C. Clarke zicea în „Profiles of The Future (1961)” că „orice tehnologie suficient de avansată este imposibil de distins de magie”. Având în vedere evoluția tehnologiei din ultimele decenii, și nu numai, trebuie să fim de accord cu această celebră zicală. În această perioadă una dintre tematicile luate des în discuție este transportul eficient al energiei electrice. Transportul ei la distanță a fost un punct fierbinte în cercetările lui Nikola Tesla la finele secolului al XIX-lea. El a ajuns la performanța de a folosi inducția electrostatică pentru a obține lumină de la un tub vidat oriunde era poziționat într-o cameră și fără a avea un fir de alimentare conectat la el. El s-a folosit de două foi de metal, poziționate vertical la o anumită distanță una de cealaltă, conectate la o bobină și a plasat tubul între ele. Mai aproape de noi Rectenna, denumire obținută în urma combinării cuvintelor rectifying și antenna, este un dispozitiv care poate face mult mai mult decât experimentul lui Tesla.

Prin martie 1987 NASA deja avea un proiect în lucru prin care se dorea obținerea unei asemenea antene care să funcționeze în spectrul microundelor. În raportul de 100 de pagini numit „Rectenna Technology Program: Ultra Light 2.45Ghz Rectenna and 20GHz Rectenna” William C. Brown exemplifică crearea antenei prin folosirea a două foi de cupru, între care este poziționat un dielectric, cărora le sunt atașate circuite, o diodă de rectificare și un mic generator de curent continuu. Deși cercetările în domeniu au deja decenii, Rectenna a ajuns să fie produsă pentru consumatorii obișnuiți abia în ultimii ani. Acest model nou permite captarea undelor radio și transformarea acestora în energie electrică. Ea reprezintă una dintre formele cele mai avansate de transport al energiei electrice la distanță și fără fir. Ne-am întâlnit cu varianta de buzunar a acesteia în magazine, când am văzut acele etichete din plastic atașate hainelor. Acelea sunt de fapt, etichete ce folosesc tehnologie RFID (identificare prin unde radio) care se folosește de crearea energiei electrice pentru microchip prin captarea undelor radio la ieșirea din magazin. Mai este folosită la intrarea în blocuri (seamănă cu un breloc), la plata cu telefonul, la prinderea unui microchip de urechile animalelor studiate de cercetători și în multe alte cazuri.În schema de mai jos se poate vedea microantena, rectificatorul, izolatorul și elementul de stocare, toate acestea fiind în esență rezitențe, voltmetre, condensatoare și diode construite în așa fel încât reduc modelul lui Tesla la numai câțiva centimetri, față de originalul care avea câțiva metri pătrați. În data de 1 august 2011 Atsushi Takemoto, de la grupul de Cercetare și Dezvoltare al companiei japoneze Nihon Dengyo Kosaku, a făcut prezentarea celui mai nou model care are o grosime maximă de 30mm și care a reușit generarea a 1.2mV și 0.06µW captând undele radio de la Turnul Tokio, care se află la 5,5 km distanță. Expoziția a avut loc în cadrul Tokyo Big Sight. Acest aparat poate genera curent electric și de la routerul wireless pe care îl avem în casă, insă trebuie să fie poziționat la maxim 10 cm de acesta. Dezvoltarea procesoarelor organice va face ca utilizatorul final să aibă posibilitatea de a folosi acest tip de antene, pentru că ele generează foarte puțin curent electric în stadiul actual. Poate că generarea energiei electrice în cantități mici nu este extraordinară, dar trebuie să recunosc că perpectiva unui viitor în care, în sfârșit, nu ne mai împiedicăm de firele din casă este extraordinară. În caz că ar părea puțin prea fantezistă o asemenea invenție să nu uităm că am învățat la școală despre principiile care se aplică aici la umilele ore de fizică.

Articol scris de Manuel Cheta, pasionat de tehnologie si

internet, este masterand in cadrul

„Universitatii Transilvania” din Brasov, la

Ingineria Fabricatiei Inovative si are un blog despre

tehnologie si materiale educative la adresa web:

http://obisnuit.eu

 

Reclame

Despre Andrei Roman

Pot spune despre mine, cu maximă modestie și aroganță că sunt un tânăr obișnuit cu o inteligență neobișnuită, un aspect ciudat, o credință incatalogabilă, o ambiție nemărginită, o inimă enormă, un suflet pașnic, o filozofie echilibrată și echidistantă față de toate și toți. Cunosc multe dar incomparabil de puține comparativ cu ceea ce mi-aș dori să știu, infinit mai multe. Prețuiesc înțelepciunea, dreptatea, obiectivitatea față de adevărul acceptat de societate și subiectivitatea susținută până-n pânzele albe cu argumente valide, alese cu inteligență. Doresc iluminarea spirituală și, în același timp, raționament înpământat. Doresc și ofer iubirea semenilor, respectul, onoarea și prețuirea adevăratelor valori.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: